Mozgásban tart! Mozgás életmódról és mozgásszervi betegségekről mindenkinek

Mozgasszervi blog

Mozgasszervi blog

Bechterew betegség

A bambusznád-gerinc

2017. szeptember 10. - Márta Megyaszai

A Bechterew betegség (SPA) a gerinc érdekes gyulladásos betegsége. Különlegességét a szalagok elmeszesedéséből adódó gerinc elmerevedés adja. Súlyos esetben a gerinc végül olyan lesz, mint a bambuszbot, innen származik ez az elnevezés. Kiket érint? Honnan lehet tudni, hogy valakinél ez a betegség van kialakulóban? Erről szól a mostani bejegyzés.

A betegséget Vladimir Bechterewről nevezték el, aki elsőként írta le a kórképet. A hivatalos elnevezés azonban spondylitis ankylopoetica (SPA), angol nyelvterületen pedig ankylosing spondylitis (AS). Az utóbbi elnevezésekben szerepel a betegségre oly jellemző elmeszesedés, a gerinc összecsontosodása (ankilózis). (Tehát manapság már a Bechterew betegség név hivatalosan nem használatos.)

Kiknél fordul elő a betegség?

Leggyakrabban fiatal férfiaknál kezdődik. Férfiakban hétszer gyakoribb, mint nőknél. Ezer emberből kb.2-nél fordul elő. A betegek többségénél fellelhető egy genetikai jellemző: a HLA B27 antigén. Azonban nem minden betegnél. És önmagában a gén jelenléte nem jelent betegséget: a HLA B27 genetikával rendelkezők csak egy részénél alakul ki a betegség. Ezzel együtt a gén kimutatása fontos része az SPA kivizsgálásának.

Ez a betegség egy nagyobb betegségcsoport tagja, ezt a betegségcsoportot SNSA-nak (Seronegatív spondylarthropathiák) nevezik. Ide olyan betegségek tartoznak, mint például a pikkelysömörhöz társuló (sok)ízületi gyulladás, a bélgyulladáshoz kapcsolódó gyulladásos ízületi betegség, a reaktív ízületi gyulladás, mely bizonyos fertőzések után jelentkezik. Az SNSA betegségek közös jellemzője, hogy nem mutatható ki immunológiai paraméter (például reumatoid faktor és mások), és érintett lehet a gerinc (főleg a medence-keresztcsonti ízület).

Mi az oka?

A betegség pontos oka nem ismert. A genetikai hajlamon kívül valamilyen egyéb tényező is hozzájárul a megjelenéséhez. Kutatások folynak például fertőző betegségekkel kapcsolatban. Ezért van az, hogy nem minden HLA B27 pozitív embernél alakul ki a betegség.

Mik a tünetek?

- Gerinc:

Jellegzetes a derékfájdalom, mely sokszor éjjel (leginkább a hajnali órákban) a legintenzívebb. Erre a fájdalomra a beteg fel is ébred. Mozgatásra, tornára azonban enyhülnek a panaszok. Fájdalmas és panaszmentes (vagy legalábbis viselhető) periódusok válthatják egymást. A hosszú ideje fennálló (kezeletlen) betegség esetén alakulhat ki a gerinc csontos elmerevedése, amit bambusznád-gerincnek nevezzük. Az elmeszesedés, elcsontosodás a gerinc szalagjaiban jön létre. Az ilyen gerinc már nem rugalmas, nem hajlik szépen, hanem botmerev és sokszor előre görbe. Manapság ilyet azért elég ritkán látni. 

- Egyéb tünetek:

A végtagok nagyízületei (pl.csípők, térdek) is begyulladhatnak.

Emellett előfordulhat szemgyulladás (iritis), bélgyulladás (colitis), a fő ütőér (aorta) elváltozásai is.

Mire van szükség a pontos diagnózishoz?

A betegség nagyon alattomosan kezdődik. Jellegtelen panaszokkal és tünetekkel, amik egyszerű lumbágónak is vélhetők. Emiatt a diagnózis sokszor hónapokkal, évekkel a panaszok megjelenése után születik csak meg.

Segítenek a diagnózisban:

-          a jellegzetes (hajnali) derékfájdalom

-          röntgen, de leginkább MRI vizsgálattal látható eltérések elsődlegesek, ezek a fennálló gyulladásra utalnak. A legfontosabb a medence-keresztcsonti ízület gyulladásának (sacroileitis) bizonyítása. Az MRI sokkal hamarabb kimutatja az eltéréseket. Ha már röntgenen is láthatók, akkor régóta fennálló betegségről van szó.

-          Esetleges egyéb tünetek fennállása

-          Hasonló betegség vérszerinti rokonoknál.

-          Kiegészítésként fontos a HLA B27 genetikai vizsgálat.

Vérvétellel nagyon gyakran nem lehet kimutatni semmiféle gyulladást.

Hogyan lehet kezelni a SPA-t?

Ez a betegség hosszú távra szól. Jelenleg még nincs olyan gyógyszer, vagy kezelés, mely végleg meggyógyítaná. Szükséges azonban a zajló gyulladást visszafogni, a fájdalmat oldani, a gerinc tartását és mozgékonyságát amennyire lehet, megőrizni.

A kezelésben az első lépés a gyógytorna. A rendszeres mozgás, a megfelelő torna képes a panaszokat is csökkenteni a legtöbb esetben.

A fájdalom és a gerincnél zajló gyulladás csökkentésére a sima gyulladáscsökkentő gyógyszerek alkalmasak (pl. diklofenak tartalmúak, vagy egyéb összetevővel rendelkezők). A gyulladás közvetett következménye az elmeszesedés is, ezért hasznos azt visszaszorítani. Kevés olyan betegség van, de ez az egyik, melyben a gyulladáscsökkentő gyógyszer huzamosabb ideig is szedhető kúraként.

Ha az egyszerű gyulladáscsökkentő nem képes a fájdalmat csökkenteni, pedig már legalább 2 félét kipróbált, akkor jöhet szóba az úgynevezett biológiai terápia. Ma ez a legmodernebb, leghatékonyabb elérhető gyógyszeres kezelés. Azért nevezik biológiainak, mert biológiai anyagot, fehérjét tartalmaz. Ez a fehérje közvetlenül a gyulladást fenntartó anyagnál hat. Tehát messze nem természetgyógyászati módszerről van szó, még ha a neve ezt sugallná is.

Mik a kilátások? Biztosan elmerevedik és deformálódik a gerinc?

Megfelelő, lehetőleg minél hamarabb elkezdett kezelésnél jelentősen csökken a deformálódás esélye. Manapság már ritkán látni „bambusznád” gerincet. A betegség rendszeres orvosi viziteket igényel, azaz gondozást. Ilyenkor a gerinc állapotán túl, egyéb eltérések is észrevehetők, melyek szintén a betegség részét képezhetik. A gondozással a terápia is pontosabb.

Egyéni kérdéseket fontos a kezelőorvosnak feltenni!

Jó egészséget kívánok! 

Dr. Megyaszai Márta

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mozgasszervi.blog.hu/api/trackback/id/tr2712817122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása