Mozgásban tart! Mozgás életmódról és mozgásszervi betegségekről mindenkinek

Mozgasszervi blog

Mozgasszervi blog

Ganglion

Érdekes képződmények az ízületek körül

2016. szeptember 11. - Márta Megyaszai

Sokszor találkozom főleg a csukló környékén előforduló kis csomóval betegeimnél. Ezek leggyakrabban ganglionok. Szerencsére ártalmatlanok, és nem is mindig okoznak panaszt. Mi is az a ganglion? És mi a teendő velük? Erről írok most röviden.

Mi a ganglion?

Az ínhüvelyből vagy ízületből kiinduló lufiszerű képződmény. Ebben a lufiban, általában besűrűsödött, zselészerű folyadék van, az ízületi folyadékhoz hasonló, csak sűrűbb.

Hogyan keletkezik?

Általában az ín, vagy az ízület túlerőltetése, megterhelése miatt képződik. Az ízületi (vagy ínhüvely) belhártya kidudorodik, a beleáramló folyadéktól lufiként felfúvódik. Vissza azonban már nem áramlik a folyadék, az ízülettel, vagy ínhüvellyel való összeköttetés pedig sokszor megszűnik. Más keletkezési mechanizmusok is feltételezhetők. A ganglion mérete változhat idővel, nőhet vagy a kisebbek akár el is múlhatnak.

Hol fordul elő ganglion?

Leggyakoribb a csukló környékén, de előfordulhat az ujjakon, a boka és a lábfej környékén. Fiatalokon és középkorúakon gyakoribb. Az utolsó ujjpercek ganglionja viszont idősebb korban jellemző, általában kopásos betegség kísérőjeként.

Hogyan ismerhető fel?

Kis kidudorodás látható és tapintható az érintett területen. Ritkán akár dió nagyságúra is megnőhet. A csomó lehet rugalmas (gumiszerű) tapintatú, de néha egészen kemény is.  A csomó mérete az ízület mozgatásával változhat. Általában már egyszerű vizsgálattal pontos diagnózis mondható, ritkán van szükség egyéb vizsgálatra. Röntgen vizsgálattal a ganglion közeli ízület(ek) állapota mérhető fel, ultrahang vizsgálat az elváltozás pontos méretét, elhelyezkedését, összefüggéseit látja.

Szerencsére jóindulatú elváltozásról van szó. Ezek a csomók nem károsítják az ízületet, vagy az inakat. Sok esetben nem is fáj.

Hogyan kezelhető?

Ha kicsi és nem zavaró, nem szükséges mindenáron eltüntetni.  Zavaró (pl. fájdalmas, nagy, vagy rossz helyen lévő) csomó esetén hatékony a ganglion tűvel-fecskendővel való leszívása. A kiújulás elkerülése érdekében az így kiürített lufi helyére gyulladáscsökkentő injekciót érdemes adni. Egyes esetekben különböző krémek, fizikoterápiás kezelések (ritkán gyulladáscsökkentő gyógyszer) adása elegendő.  Az orvos megítélése szerint műtétre lehet szükség. Ez a ganglion eltávolítását jelenti. Ritkán fordul elő a ganglion kiújulása. Műtét után átmenti pihentetés, rehabilitácóként olykor gyógytorna szükséges.

Érdekes: Néhány páciensem úgy kezelte ganglionját, hogy ráütött (pl. kalapáccsal), hogy az kipukkanjon. Ezt azonban nem a legjobb ötlet kipróbálni, mert több mellékhatása lehet mint haszna. Elég csak az adott terület sérülésére gondolni...

Jó egészséget kívánok!

Dr. Megyaszai Márta

A bejegyzés trackback címe:

https://mozgasszervi.blog.hu/api/trackback/id/tr9511691441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rókafarka 2018.01.05. 09:08:59

A csuklo tenyér találkozás alatt picivel lett egy dudor,nem fájt soha elötte pár héttel elbotlottam és a tenyeremre estem,voltam röntgenen de semmi korosat nem találtak a sebész sem...a dudor mégis van..mi lehet sajnos rettegek..

rókafarka 2018.01.05. 09:09:41

csuklom alatt lett dudor kb egy két héttel egy esés miatt ahol a támasztást a kezem végezte picit fájt a tenyerem is de elmult,a dudor pár nap után lett a csuklo és a tenyér találkozása egy picivel alatta..voltam sebészeten de a röntgen semmi rendelleneset nem talált se a rtg orvos se sebész...viszont a dudor mlg van nem fáj stb ..probálok megnyugodni ..

Márta Megyaszai 2018.01.05. 09:19:34

@rókafarka: Kedves Kérdező! Röntgen vizsgálattal ganglion nem igazolható, nem vizsgálható, viszont sok egyéb eltérést kizárt. Következő lépésként ultrahang vizsgálatra lenne szükség, hogy a dudor természetét megvizsgálják. Valószínűleg ganglion, mert az nagyon gyakori a csuklónál, de bizonyítani vizsgálattal szükséges. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta

rókafarka 2018.01.07. 11:20:22

@Márta Megyaszai: köszönöm fogok még vizsgálatra menni,a rtg orvos és a sebész szerint amugy kórosat nem láttak(csak mert én a legrosszabbra gondoltam...)bár ezenkivül nincs semmi eü problémám se fájdalom sem egyéb,a zonkivül nem fogytam,nem vagyok fáradékony sokat sétálok étvágyam van remélem hogy nem valami komoly

Márta Megyaszai 2018.01.07. 11:27:29

@rókafarka: Igen, nagy valószínűséggel csak egy egyszerű ganglionról van szó, ami egy teljesen jóindulatú és nagyon gyakori eltérés. Persze ezt látatlanul mondom, de a csukó környékén nagyon kicsi a valószínűsége bármi félelmetes, komoly elváltozásnak, főleg ha nincs is más tünete a dolognak.. Elsőként tehát nyugodjon meg, a vizsgálatok pedig megmutatják, hogy mit kell majd tenni ezzel a dudorral, ha egyáltalán szükséges bármilyen kezelés.

Margó Kopaszné 2018.07.29. 16:40:13

A mutató ujjamon,a körmömtől a második újjperecnél nagyon fáj,sőt be se tudom hajlítani.Keletkezett ott egy dudor ami a sebész szerint ganglion.Mivel nem tudom behajlítani az ujam,mert nagy fáj,a sebész sínbe tette ezt az újam,majd azt mondta hogy így kell pihentetni 1hétig. 4.napon én levettem a sínt,de vissza is tettem,mert nagyon fájt az újam.Behajlítani egyáltalán nem tudom.Mit csináljak,vegyem le a sínt,és fokozatosan próbáljam hajlítani az újam,vagy tegyem vissza???

Márta Megyaszai 2018.07.29. 16:46:12

@Margó Kopaszné: Kedves kérdező! Ha továbbra is ennyire fáj az ujja, érdemes visszamenni kontrollvizsgálatra, mert lehetséges, hogy valami más terápia is szükséges a jobbuláshoz a rögzítésen túl. Egy egyszerű, sima kis ganglion ennyire nem szokott fájni, hacsak be nem gyullad, vagy valami másról van szó. Jobbulást kívánok! Dr. Megyaszai Márta
süti beállítások módosítása