Mozgásban tart! Mozgás életmódról és mozgásszervi betegségekről mindenkinek

Mozgasszervi blog

Mozgasszervi blog

Pattanó ujj

Az "íngyulladások" különleges formája

2016. augusztus 21. - Márta Megyaszai

A pattanó ujj nagyon kellemetlen jelenség. Az ujj behajlításkor úgy marad, nehezen nyújtható ki ismét, sokszor a másik kézzel kell kinyújtani.

Mi az oka a jelenségnek? Hogyan kezelhető?

Erről szól ez a rövid bejegyzés.

A pattanó ujj legtöbbször a kéz megerőltetése, sok használata után kialakuló krónikus probléma.

Hogyan alakul ki? Miért pattan?

A kéz ujjainak inai ínhüvelyekben futnak. Az ínhüvelyek zsákszerű képződmények, ezekben kevés folyadék biztosítja azt, hogy az ín könnyen csússzon a körülötte lévő szöveteken (pl. csontokon, másik ínon, stb). Az ínhüvelyeknek van bejárata és vannak szűkebb, kötőszövettel megerősített területei.

Pattanó ujj esetén az ínon kis csomó keletkezik. Ez a csomó nem tud átjutni az ínhüvely bejáratán, illetve a szűkebb területeken. A mozdulat erőltetésekor a csomó ezen a szűkebb részen átpattan. Ezért van a pattanás és akár pattanó hang is. Előfordulhat, hogy az inat lefogó szalagok hegesednek és ezért alakul ki a pattanás.

Hol találhatom meg a csomót?

A tenyér felőli részen az ujj tövében. Az ujj hajlításakor a csomó mozog a tapintó ujj alatt. A nyomásra érzékeny lehet a csomó, ez segíti a megtalálását.        Leggyakrabban a gyűrűsujj, a hüvelykujj és a középső ujj érintett.

Mi a teendő, ha kialakult?

A kéztorna és a krémezés sajnos csak ritkán hatékonyak. Jobbak a különböző fizikoterápiás kezelések, főleg az ultrahang kezelés.  A legerőteljesebb, és leghatékonyabb műtét nélküli kezelés az injekciózás, mellyel a csomó megkisebbedik, és immár átfér a szűkebb területeken, a pattanás pedig megszűnik. Sok esetben egy injekció megoldja a problémát, ritkán szükség van még 1 injekcióra. Előfordulhat, hogy az injekció hatástalan, ekkor műtét elvégzése szükséges.

Megelőzésben a kéztorna segíthet.

Jó egészséget kívánok!

Dr. Megyaszai Márta

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mozgasszervi.blog.hu/api/trackback/id/tr4311071106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása