Mozgásban tart! Mozgás életmódról és mozgásszervi betegségekről mindenkinek

Mozgasszervi blog

Mozgasszervi blog

Csípőfájdalom

2016. november 27. - Márta Megyaszai

A csípőízület egyszerű felépítésű, erős, stabil nagyízület. Kevésbé érzékeny, mint az összetettebb felépítésű térdízület, mégis előfordulhatnak itt is problémák.

Számos eltérés okozhat csípőfájdalmat. Alapvetően három csoportra különíthetjük el ezeket:

1, a csípőízület betegségei,

2, a csípő környékén lévő szövetek eltérései,

3, kisugárzó fájdalom.

Lássuk ezeket sorban.

1, A csípőízület betegségei:

Gyermekkorban az ízület fejlődésének eltérései, csípőficam okozhat panaszokat. Most itt a felnőttkorban jelentkező panaszokra koncentrálok.

A csípő fájdalma, ha magából az ízületből indul ki, akkor leggyakrabban a lágyéktájon érződik. Olykor a csípőízület körül máshol is jelentkezik. A csípőízület mozgatásával a fájdalom fokozódhat, főleg a mozdulatok véghelyzeteiben. Így vizsgálattal elkülöníthető ez a fájdalom a máshonnan eredő panaszoktól.

A csípőízületi fájdalom gyakori okai:

- a csípő kopásos fájdalma hullámzóan jelentkezik, azaz vannak jobb és rosszabb periódusok. A kopás előrehaladottabb állapotban röntgennel mutatható ki. A porc elvékonyodását hamarabb jelezni tudja az ultrahang és az MRI vizsgálat, de kis mértékű kopás ritkábban okoz fájdalmat. Rendszeres torna, porcvédő készítmények segítenek karbantartani az ízületet és megelőzni a fájdalmat.

- csípőízületi gyulladás: számos oka lehet: túlterhelés, általános ízületi gyulladásos betegség (autoimmun betegség), Bechterew betegség, góc okozta ízületi gyulladás, fertőzés után kialakuló gyulladás, és még számos más ok. A gyulladást ultrahang vagy MRI vizsgálat mutatja ki. A terápia mindig az oknak megfelelő, de egyszerű ízületi gyulladáscsökkentő-fájdalomcsillapító gyógyszer általában szedhető.

- csontelhalás a combfejben: nagyon erős fájdalommal járó betegség, melyet anyagcsere eltérések (egyes autoimmun betegségek, keringési zavarok, alkoholizmus, stb), vagy ritkábban a csípő helyi betegségei okoznak. Kimutatni leghamarabb MRI vizsgálattal lehet, ekkor akár még megmenthető a csípő.

2, A csípő környéki szövetek betegségei

- nyáktömlő gyulladás (bursitis): nagyon gyakori probléma.

A comb felső részén oldalt, a  nagytompor érzékeny nyomásra,

fáj oldaltfekvésnél, mert nyomódik,

járáskor is érzékeny.

Oka a csípőízület, a medence vagy a derék valamilyen betegsége. Ilyenkor ugyanis az izmok kompenzálni próbálnak, és az eltérő terhelés miatt ez a terület gyullad be. Gyulladáscsökkentő krémek hatásosak lehetnek de nem mindig. A medence és a comb izmainak masszírozása segít (de a fájó részt nem szabad masszírozni). Néha helyileg adott gyulladáscsökkentő injekcióra van szükség.

- izomtapadási területek túlterhelése, gyulladása: az alsó végtag túlterhelése miatt jöhet létre, de sokszor okoz ilyet valamilyen góc. Tehát a terhelés átmeneti csökkentése, módosítása, gyógytorna mellett gócvizsgálatok is javasoltak, ha nem rendeződik hamar a probléma.

- a medence - keresztcsonti terület betegségei nem a csípőízület környékén, hanem fentebb és/vagy hátul jelentkeznek.

3, kisugárzó fájdalom

Oka leggyakrabban a derék betegsége. De okozhatják belgyógyászati betegségek, kismedencében lévő eltérések, és lágyéksérv is.

Nagyon  sokféle probléma állhat tehát egy csípőtáji fájdalom hátterében, nem múló panasz esetén érdemes orvosi vizsgálattal kideríteni a fájdalom hátterét, mert a kezelés akkor leghatékonyabb, ha a diagnózisnak megfelelő.

Jó egészséget kívánok!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mozgasszervi.blog.hu/api/trackback/id/tr3211999438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása