Mozgásban tart! Mozgás életmódról és mozgásszervi betegségekről mindenkinek

Mozgasszervi blog

Mozgasszervi blog

Porckopás

Az egyik leggyakoribb mozgásszervi probléma

2016. szeptember 04. - Márta Megyaszai

A porcok kopása az életkorral járó természetes folyamat. Hiába természetes azonban, ha sokaknál fájdalmat és más panaszokat okoz. Mit tehetünk ilyenkor? Meg tudjuk előzni a kialakulását?
Többek között ezekről írok röviden.

Ahogy a bőrünk is változik az évek számával, úgy változik belső szerveink, ízületeink működése is. Ennek a folyamatnak része a porcok kopása, öregedése. Egyénileg változó, hogy kinek mikor és milyen mértékben kopnak a porcai. Van, aki egész életében nem szenved semmilyen kopásos tünettől, míg másnak viszonylag hamar és akár több panasza is jelentkezik.

 Hol található porc?
A végtagok ízületeiben (vállak, könyök, csukló, ujjpercek, csípők, térdek, bokák, lábujjak), a csontok végeit fedi klasszikus porcszövet (hyalinporc). Emellett ez a hyalinporc található a csigolyák pici ízületeiben (kisízületi porc).

Figyelem! A csigolyák közötti porckorongokat teljesen másfajta porc alkotja! Éppen ezért ezeknek más tulajdonságaik vannak, és más szabályok vonatkoznak rájuk (terápiában is). A porckorongok tudnak sérvesedni (porckorongsérv), de ilyen nem jöhet létre a hyalinporcnál.

Hol jelentkezhet porckopásos betegség (artrózis)?

Az összes hyalinporcos ízület kophat, mégis vannak olyan ízületek, melyekben gyakrabban fordul elő a kopásos betegség, míg más ízületeket nagyon ritkán érinti. Leggyakrabban fordul elő: a kéz ujjainak ízületeiben, térdekben, csípőknél, a nagylábujj alapízületében, valamint a gerinc kisízületeiben.

A többi ízületben ritkábban jön létre, leginkább akkor, ha valamilyen hajlamosító tényező is van (pl. korábbi sérülés, műtét, tartási rendellenesség.)

Mi a porckopás?

A porc sejtekből és a közöttük lévő sok hyaluronsavat, kollagént és egyebeket tartalmazó anyagból áll. A hyaluronsav megköti a vizet, ezért olyan rugalmas és ellenálló a porc. Idővel a hyaluronsav (és más anyagok) törékenyebbé válnak, nem tartanak, és nem kötnek annyi vizet, a sejtek is kevesebb anyagot termelnek. Ezért a porc töredezik, lekopik, kevesebb lesz. Védekezésként a szervezet meszesedéssel reagál. A kopás és a meszesedés együtt járó folyamatok.

Mi történik a kopás miatt az ízületben?

A porc kopása nem az egyedüli dolog, ami az ízület öregedésével történik. A folyamatban az ízületnél lévő csont, ízületi tok, kötőszövetek is részt vesznek. A kopott, repedezett porc és a többi eltérés miatt megváltozik az ízület működése, stabilitása. Másként feszülnek az inak és szalagok, másként dolgoznak az izmok. Ezek összességében fájdalmat, gyulladást képesek előidézni.  A kopásos betegséget artrózisnak nevezzük.

Mik a tünetei?

- Elsőként fájdalom jelentkezik. A fájdalom az ízület mozgatásával fokozódik. Ha gyulladás is van, akkor akár pihenéskor is fájhat, és duzzanat is kialakulhat.

- Az ízület mozgása kötötté válik, nem hajlik be annyira vagy nem nyúlik ki annyira, mint korábban. Emiatt a munka vagy edzés nem megy olyan egyszerűen.

- Súlyosabb esetben, vagy késői stádiumban az ízület deformálódhat, ekkor már kívülről is látszik, hogy odabent kopás (és meszesedés) zajlik. Ilyenkor a végtag mozgása is megváltozhat.

Érdekes! A fájdalom és a gyulladás egy átlagos kopásos betegségben hullámzóan jelentkezik. Azaz mindig vannak jobb és rosszabb időszakok. A rossz időszak magától szűnik egyszer. A kezelés célja, hogy ezt az időszakot lerövidítse, és ritkábbá tegye. Szerencsés esetben évekig nem jelentkezik újabb fájdalom. Súlyosabb esetben rövidebbek a jó időszakok, és gyakoribbak, hosszabbak a rosszabb periódusok. Amikor már szinte nincs panaszmentes időszak, műtét jöhet szóba.

Öröklődik?

Igen, vannak olyan artrózisok, melyek öröklődnek. Ilyen például a kéz artrózisai. A kéz és a térd kopása gyakran együtt jár.

 Mi hajlamosít kopásra?

-          Ízületi sérülések, műtétek. A porc az egyik leglassabban regenerálódó szövet. Sérülés esetén az ízület érzékeny maradhat.

-          Tartási rendellenességek. Ha az adott ízület másként áll, könnyebben kialakul kopás. (például: O vagy X térd, stb..)

-          Túlterhelés. A megfelelő mozgás a kopás ellen dolgozik. Azonban a túlzott terhelés érzékenyebbé teszi a porcot.

-          Túlsúly. Főleg az alsó végtag terhelt ízületein fokozódhat a kopás, de érdekes módon, anyagcsere útvonalakon keresztül a túlsúly fokozza a kéz ízületeinek kopását is.

-          Gyulladásos ízületi betegségek. A gyulladás érzékennyé teszi a porcot, így könnyebben kopik.

Hogyan lehet kezelni?

A kopás folyamatát visszafordítani jelenleg még nem tudjuk. (De a kutatók dolgoznak rajta!)   A kezelésnek 3 fő célja van.: 1, a tünetek csökkentése- szüntetése, 2, a porc védelme, 3, a további kopás lassítása.

A terápiás lehetőségek:

- gyógytorna: a legfontosabb része a kezelésnek, mindhárom cél elérésében. Leghatékonyabb egyénre szabott gyógytornát megtanulni gyógytornásztól.

- masszázs: a feszes területek lazítására, az ízület mozgásának javítására

- manuálterápia: az ízületi blokkok oldására, a lágyrészek lazítására

- gyógyfürdők: a panaszok csökkentésére (nem gyulladásos stádiumban)

- fizikoterápiás kezelések: sokféle kezelés elérhető a panaszok enyhítésére

- krémek, pakolások, borogatások: a készen kapható krémeken túl kevert krémeket is ajánlhat az orvos, egyénileg eltérő, hogy kinek melyik a leghatékonyabb.

- gyógyszerek: lehetőleg ritkán alkalmazandók (fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők)

- gyulladáscsökkentő injekciók: csak gyulladásos esetekben, ritkán

- egyéb kezelések: pl. akupunktúra, stb.

- porcvédő készítmények: nagyon sokféle kapható. Ezek általában glükozamint, kondroitint, MSM-t, kurkumát, tengeri állatoktól származó kivonatokat, stb. tartalmaznak változó összetételben (van, amelyik csak egyet, van, ami többfélét). A porc védelmén, a regeneráció elősegítésén túl, sokszor a tünetek csökkentésére is képesek.

- hyaluronsav injekció: a „rozsdásodó” ízületbe adható „kenőanyag”. Az injekció csökkenti a fájdalmat, könnyíti és simábbá teszi a mozgást, táplálja a porcot. Enyhébb esetben megelőzésre is alkalmas.

- rögzítők, pihentetés: gyulladásos, vagy kifejezetten fájdalmas időszakban pihentetés javasolt valamint átmenetileg viselhetők ízületi rögzítők. A rögzítőket általában akkor kell felvenni, ha tudjuk, hogy terhelés fogja érni az ízületet. Folyamatos viselésük általában nem javasolt, gyengíthetik az izomzatot.

- műtét: csak súlyos esetben

Meg lehet előzni a porckopást?

Sok mindent tehetünk azért, hogy lehetőleg ne is alakuljon ki, vagy csak később:

- A rendszeres, jó mozgás, megfelelő sport elengedhetetlen a porcok védelméhez. Már gyermekkortól. Minden mozdulat segíti a porc táplálását. Hogyan? Mozgáskor az izületi folyadékból tápanyagok préselődnek be a porcállományba. A porcnak ugyanis nincs saját vérkeringése, onnan nem tud tápanyagokat felvenni. A túlterhelés, károsító mozdulatok azonban árthatnak. Fontos még a megelőzésben:

- A helyes testsúly tartása,

- A sérülések megfelelő rehabilitációja,

- A tartási rendellenességek szükség szerinti kezelése (torna, ritkán műtét)

Mindezek érvényesek kialakult artrózis esetén a további kopás lassítására, megelőzésére is.

A porcvédő készítmények megelőzésben is fontosak. Enyhe esetben hyaluronsav injekció megelőzés céljából is adható. A terápiák között felsoroltak közül megelőzésre használhatók még: manuálterápia, masszázs, gyógyfürdők, (+úszás, vízi torna).

Minden ízületnél vannak speciális tünetei a kopásnak, és a kezelés is eltérhet, ezekről későbbi bejegyzésekben írok.

Jó egészséget kívánok!

Dr. Megyaszai Márta

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mozgasszervi.blog.hu/api/trackback/id/tr2411672828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása