Mozgásban tart! Mozgás életmódról és mozgásszervi betegségekről mindenkinek

Mozgasszervi blog

Mozgasszervi blog

Túlsúly és mozgásszervi betegségek

A közhelyeken túl

2016. október 02. - Márta Megyaszai

Sokak számára ismert, hogy a túlsúly befolyásolja ízületeink állapotát. Például gyakoribb a térdízületi fájdalom és kopás.  A zsírszövet azonban nem csupán felesleges nehezék, hanem sokkal több annál. Aktívan részt vesz a szervezet anyagcseréjében és a hormontermelésben is. Ezeken a folyamatokon keresztül pedig lényegesen több mozgásszervi folyamatra van hatása, mint ami csupán a plusz tömegből adódna. Most ezekről írok.

Hogyan tudja befolyásolni a szervezet anyagcseréjét a zsírszövet?

A zsírszövet zsírsejteket tartalmaz. A szervezet minden egyes sejtje – így a zsírsejtek is – képesek:

1, bizonyos anyagokat termelni

2, más sejtek által termelt anyagok által közvetített információkat fogadni.

Hogyan történik a sejtek közötti információcsere?

A sejtek által termelt anyagok

1, egyik része a sejt közvetlen környezetébe kerül,

2, másik része a vérkeringésbe jut. A vérkeringés útján szinte minden sejthez eljuthatnak.

Az adott anyag által közvetített információt („adást”) csak azok a sejtek tudják venni, amelyek megfelelő „vevőkészülékkel” (receptorral) rendelkeznek. A zsírsejteken is vannak receptorok, ezért ők is veszik más sejtek adását, és erre a sejtműködés megváltozásával reagálnak.

Milyen hatása van a túlsúlynak a mozgásszervekre?

1, A túlsúly mechanikai hatásai (melyek csupán a nagyobb terhelés miatt alakulnak ki):

- térdízületi fájdalom és kopás korábban kezdődik és súlyosabb,

- csípőízületi kopás,

- lúdtalp, lábpanaszok,

- derék és hátfájás, lumbágó, isiász, porckorongsérv, csigolyaelcsúszás.

2, A fentebb leírt anyagcsere hatások miatt kialakuló eltérések:

- kopásos ízületi betegségek olyan ízületeken, melyek testsúlyterhelésnek nincsenek kitéve (például a kéz ujjain),

- gyulladásos ízületi betegségek könnyebben kialakulnak, súlyosabbak lehetnek, és nehezebben gyógyulnak a megfelelő kezelésekre. Ez azért lehetséges, mert a zsírszövet által előállított anyagok egy állandó alacsony gyulladásos állapotot képesek a szervezetben fenntartani. Így a meglévő hajlamot és betegséget felerősítik.

- autoimmun betegségeknél ugyanez a helyzet.

- a pikkelysömör (pszoriázis) nevű betegség is könnyebben kialakul, súlyosabb lehet túlsúly esetén. Hogy jön ez a mozgásszervekhez? Mert létezik egy pikkelysömörhöz társuló ízületi gyulladásos betegség.

- csontritkulás: sokáig tartotta magát az a nézet, hogy a túlsúly véd a csontritkulás ellen. Ennek az volt az oka, hogy a zsírszövetben többlet csontvédő ösztrogén hormon termelődik. Ennek valóban van védő hatása, de a többi zsírszövetben termelődő anyagot is figyelembe kell venni, ezek csökkentik a védő hatást. Mindezzel együtt a soványak még mindig jobban ki vannak téve a csontritkulás lehetőségének.

- Mozgásszervi betegségeken túl: A zsírszövetnek hatása a van a szívre és a keringési rendszerre. Így alakulhat ki magas vérnyomás, érelmeszesedés, és sok más szívbetegség túlsúly esetén. Bizonyos tumoros betegségek szintén gyakoribbak (pl. emlőrák). A 2. típusú cukorbetegség nagyrészt túlsúlyosaknál alakul ki. (Számos más folyamatot és betegséget befolyásol a súlytöbblet. A bejegyzésnek nem célja ezeket részletesen ismertetni.)

Ezeket a folyamatokat nagyon intenzíven kutatják világszerte. Számos részlet még nem teljesen ismert, és folyamatosan várhatók az újabb kutatási eredmények.

Addig is mit tehetünk?

-          Sok érv szól amellett, hogy a normál testsúly tartása fontos az egészség szempontjából.

-          Túlsúly esetén önostorozásnak nincs értelme, a túlsúly számos tényező együttes eredménye. A villámgyors fogyással kecsegtető csodadiéták hosszú távon nem hasznosak. A fogyás nem könnyű, jobb segítséget kérni, olyantól, aki képes támogatni, és/vagy szakmai segítséget adni.

-          Nagyon fontos tudni azt is, hogy a túl kevés zsírszövet sem egészséges, a zsírszövet által termelt anyagokra megfelelő mennyiségben szükség van!

Jó egészséget kívánok!

Dr. Megyaszai Márta

A bejegyzés trackback címe:

https://mozgasszervi.blog.hu/api/trackback/id/tr7311760879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása