Mozgásban tart! Mozgás életmódról és mozgásszervi betegségekről mindenkinek

Mozgasszervi blog

Mozgasszervi blog

Sokízületi gyulladás

2016. november 13. - Márta Megyaszai

Ijesztő diagnózis. Azonnal a deformálódott ízületek, és a nyomorékság jut róla sokak eszébe. Azonban nem törvényszerű, hogy tönkremenjenek az ízületek sokízületi gyulladás esetén. Egyrészt, ha nem olyan a gyulladás típusa, másrészt, a megfelelő terápia megakadályozza az ízületek károsodását.

Mi az a sokízületi gyulladás?

Az elnevezés nem véletlen: sok ízület van begyulladva. Orvosi kategória szerint sokízületi gyulladásnak akkor nevezünk egy betegséget, ha legalább 5 ízület gyulladása áll fenn. Figyelem! A gyulladást el kell különíteni a kopásos fájdalmas betegségtől, a sokízületi kopástól. A két betegség kezelése eltérő.

A sokízületi gyulladások típusai

Sokféle sokízületi gyulladás létezik, ezek kezelése is különbözik.

-          A vírusfertőzések kapcsán keletkező ízületi gyulladások általában maguktól, viszonylag hamar megszűnnek (hetek, vagy hónapok alatt). Speciális terápiára nincs szükség, fájdalomcsillapítók vagy egyszerű gyulladáscsökkentők szedhetők rá az orvos megítélése szerint. A vírusfertőzés kezelési módjáról szintén az orvos dönt, de vitaminok, gyógyteák fogyasztásával lehet segíteni a fertőzés legyőzését.

-          Gócok okozta sokízületi gyulladás a góc megszüntetése után gyógyul (fogászati góc, gyulladt mandula, stb.)

-          Immunológiai/ autoimmun sokízületi gyulladás: ez nem gyógyítható, folyamatos gondozást, kezelést igényel. Megfelelő kezelés mellett többségük jól karbantartható. Az autoimmun sokízületi gyulladás leggyakoribb és legismertebb formája a reumatoid artritisz. Ez a betegség hajlamos az ízületeket deformálni és károsítani, de a modern terápiák mellett ez már nagyon ritka manapság. Pár évtizede még nem igazán lehetett a károsodást megelőzni, ebből az időből maradtak fenn tönkrement ízületek, és található sok-sok ilyen fotó a neten. Fontos!: autoimmun sokízületi gyulladás bármely életkorban előfordulhat. Akár gyermekkorban is. Ez tehát nem az idősebb életkor ízületi betegsége, de időseknél is kialakulhat.

-          Ritkán a fentiektől eltérő, egyéb okok állnak a sokízületi gyulladás hátterében: anyagcsere-betegségek, genetikai eltérések, stb…

Hogyan ismerhető fel a sokízületi gyulladás?

A gyulladás miatt az ízület duzzadt, éjjel és/vagy hajnalban is fájdalmas, nem csak mozgatásra. Reumatoid artritisznél (többek között) reggelente az ízületek merevek, be kell őket járatni, hogy használhatók legyenek. Bármilyen ízületi fájdalom és duzzanat esetén orvosi vizsgálatok elvégzése után születik pontos diagnózis. A kivizsgálás részét képezi a vérvétel (alap paramétereken túl immunológiai vizsgálatokra is küldenek mintát), a gócvizsgálatok, és számos kiegészítő vizsgálat annak alapján, hogy az orvos az ízületek átnézése során mit talált.

A sokízületi gyulladás kezelése

A sokízületi gyulladás kezelése a gyulladás típusától függ.

- A vírus okozta gyulladás kezeléséről fentebb írtam

- A góc okozta gyulladás kezelése természetesen a góc megszüntetése vagy eltávolítása. Sajnos egy sokízületi gyulladás esetén nem lehet azt előre tudni, hogy például egy gócos fog okozta-e a gyulladást. Ez csak akkor derül  ki, ha a fogat kikezeli a fogorvos. A krónikusan gyulladt manduláról sem lehet megmondani, hogy oka-e az ízületi gyulladásnak. Csak a mandula kivétele után látszik, hogy ez okozta-e. A góctalanításnak azonban mindenképpen van értelme, mert ha nem is okozója a sokízületi gyulladásnak egy góc, de a gyógyulást és a terápia hatását hátráltatni képes. Ilyenkor hiába a jó kezelés, az ízületek csak nem akarnak gyógyulni. A góc eltávolításával már nincs akadály a gyógyulás útjában.

- Autoimmun betegség kezelése a betegség fajtájától függ, egyre modernebb gyógyszerek állnak rendelkezésre. Mivel hosszú távon kell kezelni ezeket a betegségeket, általában szükséges valamilyen alap-gyógyszer, amit bázisterápiának hívunk. Sokszor ez már önmagában elegendő a panaszmentességhez. Máskor ezeket kombinálni is szükséges. A legmodernebb kezeléstípusok a biológiai terápiák. A biológiai terápia lényege, hogy a szervezetben a gyulladást fenntartó molekula működését akadályozza meg. Tehát egy, speciális molekula ellen irányul, nem több kémiai célpontra hat, mint a bázisszerek.  A biológiai név a szer összetett fehérje mivoltára utal.

- Az egyéb betegségek, eltérések okozta gyulladások kezelése mindig az alap problémától függ, ezt itt nem részletezem.

Hogyan lehet megelőzni a sokízületi gyulladás kialakulását?

Hogy hogyan lehet teljesen kivédeni egy ilyen betegség kialakulását, arra még nincs válasz. Azért sem, mert keveset tudunk arról, kinél jelenne meg a jövőben sokízületi gyulladás, (bár olykor egy-egy családban örökletesen előforduló esetben nagyobb valószínűséggel kapja meg valaki a betegséget, de sosem 100% biztosan!). Sokat lehet azonban tenni, hogy csökkentsük a kialakulás esélyét. Ha vigyázunk egészségünkre, rendszeres ellenőrzésekre járunk, akkor a gócok kialakulási valószínűsége csökken (pl. karbantartott fogak, rendszeres menedzserszűrések – melyben gégészeti vizsgálat is van, stb.). Egészséges életmóddal, táplálkozással és sok mozgással is csökkenthető a gyulladás kialakulási esélye (pl. a helyes testsúly tartásával, mert a túlsúly is növeli a sokízületi gyulladás kialakulási esélyét, és a megfelelő terápia sem olyan hatásos túlsúly esetén (erről egy korábbi bejegyzésben írtam). Szerencsére ezek olyan dolgok, melyek amúgy is hasznosak, sok más betegség megelőzésében.

Jó egészséget kívánok!

Dr. Megyaszai Márta

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mozgasszervi.blog.hu/api/trackback/id/tr9111957453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BTW0305 2017.04.19. 19:40:31

Tisztelt Doktornő!

A páromat 2015 óta kezelik sokízületi gyulladással. Hosszas kivizsgálás után a kezelőorvosa arra a következtetésre jutott, hogy autoimmun eredetű a dolog. Jelenleg a Trexan nevű gyógyszert kapja, ebből kell minden héten 1x8 darabot beszednie (sajnos nem tudom, hány mg-os kiszerelésről van szó).
A probléma, hogy a gyulladás nem akar elmúlni. Eddig egyetlen olyan vérvétel volt, ami jó eredményt hozott, de most ismét gyulladásban vannak az ízületek, fájdalmai vannak, főleg a kezén. Szorong, mert attól tart, hogy el fognak deformálódni az ujjai.
A kérdésem, hogy Ön szerint kielégítő ez a kezelés? Én már javasoltam neki, hogy talán kellene kérni egy másodvéleményt is. Erről az ún. biológiai terápiáról az Ön cikkében olvastam először, tudna esetleg segíteni, hol találhatnék erről bővebb információt?
Kezdek kicsit kétségbe esni, mert a károsodás már kimutatható az ízületein, és még nagyon fiatal, csak 34 éves.

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Márta Megyaszai 2017.04.19. 19:49:42

@BTW0305: Kedves Kérdező! Megértem, hogy aggódik a párjáért és hogy ő is szorong. Fontos lenne a kezelőorvossal átbeszélni, hogy mi a további teendő, ha nem érzi jól magát és a gyulladásra utaló laborértékek (süllyedés és CRP) is magasak maradtak. Mivel nem ismerem pontosan az ő (kór)történetét, és nem is vizsgáltam meg, ezért egyénre szabott választ nem tudok adni. Lehet, hogy elsőként a Trexan mellé kell egy másik bázisterápiát indítani, de lehet, hogy hamar biológisi terápiára lesz szüksége. Biológiai terápiát "arthritis centrum"-ban adhatnak. A centrumok listája a neten elérhető, így megtalálják a legközelebbit. Jobbulást kívánok! Dr. Megyaszai Márta
süti beállítások módosítása