Mozgásban tart! Mozgás életmódról és mozgásszervi betegségekről mindenkinek

Mozgasszervi blog

Mozgasszervi blog

Testünk jó baktériumai

Senki sincs egyedül!

2016. október 09. - Márta Megyaszai

Testünkben számos helyen élnek olyan baktériumok, melyek nem kórokozók, sőt! szükséges és jó baktériumok. Ott vannak a bélben, a bőrön, a szájban, a torokban… Ezek a szervezet normál baktériumflóráját képezik. De azon túl, hogy ott vannak, és nem okoznak betegséget, jelentős hatással bírnak az immunrendszer működésére. Ezért fontosak mozgásszervi szempontból is. Számos feladatukról álljon itt néhány összefoglaló gondolat.

Mi az a normál flóra?

Minden ember testében rengeteg baktérium él, melyek nem okoznak betegséget, sőt az egészség fenntartásához elengedhetetlenek. A baktériumok száma kb. százszorosa a test emberi sejtjei számának. Tehát minden egyes saját sejtre 100 baktérium jut! Vannak emellett normál vírusok is a testben, ezek száma még több. A rajtunk és bennünk élő normál flórát mikrobiomnak (vagy mikrobiótának) nevezik.

Hogyan kerülnek a baktériumok a testbe?

Már születéskor elkezdődik a baktériumok bejutása a szervezetbe. Más baktériumok találhatók a természetes úton születettekben, mint a császármetszéssel világra jövő babákon. Ez sok tudós szerint jelentőséggel bír a későbbi immunproblémák szempontjából: a császármetszéssel születők ilyen szempontból érzékenyebbek lehetnek (számos kutató szerint ez a hatás később rendeződik). A szoptatással, táplálkozással, a bőrre az érintkezésekkel szintén rengeteg baktérium jut.

Mi a feladata a normál baktériumoknak?

Egyrészt nem engednek bejutni más baktériumokat, tehát megakadályozzák a betegséget hozó baktériumok megtelepedését. Így nagyon sok betegséggel szemben megvédenek bennünket! Másrészt jelentős hatással bírnak az immunrendszerre, részt vesznek annak működésében. Így tudnak védelmet adni nemcsak a fertőzésekkel, de sok egyéb betegséggel szemben is. Ilyenek például egyes anyagcsere, idegrendszerei és immunológiai betegségek.

Milyen az egészséges baktériumflóra?

Az egészséges flóra nagyon sokféle baktériumot tartalmaz. Tudósok megfigyelése szerint annál egészségesebb a szervezet, minél több baktériumtípust találnak. Azt is megfigyelték, hogy egyes baktériumok hiánya, vagy túlsúlya (tehát az egyensúly felborulása) bizonyos betegségekhez vezet. Minden egyes betegségben más-más, de jellemző eltérést fedeztek fel.

Milyen betegségek alakulhatnak ki?

Sok betegséggel hozzák összefüggésbe a megváltozott baktériumflórát. Íme néhány:

-          anyagcsere betegségek: pl. 1. típusú cukorbetegség

-          allergiás betegségek, étel-érzékenységek,

-          gyulladásos bélbetegségek (kolitisz),

-          autoimmun betegségek, gyulladásos ízületi betegségek,

-          rákos megbetegedések: pl. vastagbél-rák, májrák,

-          pszichiátriai problémák: depresszió, szorongás, krónikus fáradtság szindróma, autizmus

-          elhízás,

-          és még sok más betegség…..

Fontos! A fenti betegségekben főleg azt találták, hogy az adott betegségben szenvedő ember baktériumflórája eltér az átlagostól, minden betegséget más kóros eltérés jellemez. Az ok-okozati összefüggéseket még nem tárták fel pontosan, ezért legtöbb esetben nem lehet a terápiára vonatkozó messzemenő következtetést levonni! Van persze sok sikeres terápiás próbálkozás is.

Hogyan tarthatjuk egészségesen a normál flóránkat?

-          Az ésszerű tisztálkodás egészséges, de mindenképpen óvakodni kell a túlsterilizálástól, a szükségtelen antibakteriális kézfertőtlenítő szappanok és tusfürdők rendszeres használatától.

Megfigyelték, hogy azok a gyermekek, akiket nem féltettek túlságosan a koszolódástól, egészségesebb immunrendszerű felnőttekké cseperedtek. Közülük kevesebben voltak allergiásak vagy autoimmun betegek.

 

-          Az egészséges, nem túlkezelt ételek fogyasztása segít megtartani az egészséges flórát. Sok zöldség, gyümölcs fogyasztása előnyös, a tejtermékek (pl joghurt), egyes savanyított, erjesztett ételek szintén hasznosak.

-          Az antibiotikumok a kórokozó baktériumokon kívül a normál flórán is nagy pusztítást tudnak végrehajtani. Csak szükség esetén, az orvos javaslatának megfelelően szedjünk antibiotikumot!

-          Antibiotikus kezelés mellé nagyon hasznos probiotikum szedése.

 

Érdekes! Felismerve az egészséges bélflóra rendkívüli jelentőségét, egy különleges terápiát is kialakítottak számos immunbetegség kezelésére. Tudjuk, hogy a bél baktériumflóráját nem lehet könnyen megváltoztatni, erre a szájon át szedett probiotikumok nem elegendőek súlyosabb betegség esetén. Ezért a bélbe közvetlenül a legjobb eljuttatni a szükséges baktériumokat. Erre alkalmas a széklet transzplantáció! Igen, jól értette!  Amikor egy egészséges ember székletét juttatják be a beteg ember belébe. Ilyen módon például gyorsan és nagyon hatékonyan szüntethetők a bélgyulladás tünetei, de sajnos ez még nem jelent hosszú távú megoldást.

Az elkövetkező időben még sok kutatási eredmény lát majd napvilágot. Ezek némelyike közelebb vihet bennünket több betegség gyógyításához.

Jó egészséget kívánok!

Dr. Megyaszai Márta

A bejegyzés trackback címe:

https://mozgasszervi.blog.hu/api/trackback/id/tr3811783275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása