Mozgásban tart! Mozgás életmódról és mozgásszervi betegségekről mindenkinek

Mozgasszervi blog

Mozgasszervi blog

Hátfájás

2016. február 07. - Márta Megyaszai

Miért fáj a hátam? Hogyan mulaszthatom el?

Sokunkban felmerülő kérdések ezek…

Szinte nincs olyan ember, akinek életében legalább egyszer ne fájt volna a háta, vagy a dereka. Ráadásul a hátfájás nem csak az idősebbek problémája, nagyon gyakori fiataloknál is.

 

Mit lehet tenni, hogy a meglévő fájdalom megszűnjön, és ne is jelentkezzen többé?

 

Gerincpanasza talán Önnek is volt már. Nyak-, hát-, vagy derékfájdalom…

Elsőként foglalkozzunk tehát a középső rész, a hát fájdalmaival.

 

A hátfájásnak számos oka lehet, a leggyakoribbak:

 

-       Az izmok harmóniájának felborulása egyoldalú terhelés miatt: ilyenkor egyes izmok vagy izomcsoportok gyengébbé válnak, mások viszont túlfeszülnek. Ez ülő munkát végzőknél nagyon gyakori. Ugye ismerős, hogy mennyire túl van feszülve a csuklyásizom, és a többi izom a lapocka környékén, akár még érzékeny csomók is tapinthatók? A túlfeszült izmok önmagukban is tudnak fájni. Milyen jó ilyenkor egy masszázs! De sajnos végleg nem oldja meg a problémát. Amíg a gyengült izmok nincsenek megerősítve tornával, addig újra és újra túlfeszülnek az arra hajlamos izmok, a masszázs hatása csak átmeneti ilyenkor… A megoldás egyszerű: az izmok működési egyensúlyát kell helyreállítani. Ez sokszor már egy jól megtervezett gyakorlatsorral elérhető. Hasonló probléma előfordulhat fizikai munka esetén is, ha az néhány izmot érintő állandó egyenlőtlen megterheléssel jár. A teendő ugyanaz: torna a gyengébb izomcsoportokra és masszázs a túlfeszültekre, még akkor is ha fizikai munka mellett furcsán hangozhat, hogy még tornázni is jó volna…..

-       Gerincferdülés és más tartási eltérések. A gerinc ferdesége vagy tartási rendellenessége önmagában csak akkor fáj, ha nagyobb mértékű, a fájdalom egyébként főleg a lágyrészekből (izmok, kötőszövetek) származik. Itt is az izmok működésének áthangolása vezet a fájdalom oldódásához, hiszen a lágyrészeknek alkalmazkodnia kell a másként álló gerinchez. A jó torna a ferdeség mértékét is csökkenti.

-       Csigolya vagy bordablokk: A csigolyák és a bordák ízületeinek blokkja is okozhat fájdalmat. Csontkovács oldani tudja a blokkot, így a fájdalom is szűnik.

-       Kisugárzó fájdalom. Előfordul, hogy a fájdalom eredete nem a hát, hanem egy másik terület. Ez lehet a váll és a lapocka, a nyak, és a deréktáj is. Bizonytalan esetben a z orvosi vizsgálat deríti fel a panasz kiinduló helyét. De nem csak más ízületi területek fájdalma sugározhat a hát felé, már egy egyszerű megfázás, köhögés is okozhat hátfájást.  A mellkasban lévő szervek betegségei okozhatnak háti fájdalmat (tüdő, mellhártya, szív). Ilyenkor azonban a hátfájás nem önálló panasz, más is társul hozzá ( pl. a fenti példánál a köhögés, és a megfázás egyéb tünetei).

-       Egyéb betegségek: pl. gyulladásos gerincbetegségek, csontbetegségek, stb. ezekről most részletesen nem írok, külön bejegyzést igényelnek.

 

Milyen megoldások, terápiák léteznek a leggyakoribb hátfájás típusokra?

-       Talán kiderült a fentiekből, hogy az egyik legfontosabb gyógyító és főleg karbantartó, megelőző terápia a torna. Mindenkinek és minden egyes probléma esetén más és más mozgásterápia / torna való. Ezért a legjobb egyénileg megtanulni gyógytornász vagy edző segítségével az egyénre szabott mozgásprogramot.

-       Úszás: kiváló mozgásforma az egész gerinc átmozgatására, átlazítására. Elsősorban megelőző tevékenység.

-       A masszázs sok esetben nagyon jól oldja az akut fájdalmakat, főleg az izomfeszülésből adódókat.

-       Krémek: nagyon sokféle kapható. Vannak sima gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító krémek, kaphatók gyógynövény tartalmúak. Előre sokszor nem tudható, kinek melyik válik be leginkább.

-       Manuálterápia / csontkovácsolás: a blokkolt, „kimozdult” ízület helyreigazításával szünteti meg az ilyen eltérésből adódó fájdalmakat. Nagyon hatékony tud lenni.

-       Fürdőkezelések: otthoni fürdők, vagy gyógyfürdők. Otthoni fürdőbe cseppenthetünk fájdalomcsillapító, izomlazító illóolajokat: pl. levendula, fenyő, eukaliptusz, rozmaring, stb. Minden illóolajnál az egyéb hatásokat figyelembe kell venni. Pl. a rozmaringot magas vérnyomásnál csak óvatosan! Egyes illóolajok babavárás idején nem alkalmazhatók. A magyarországi gyógyfürdők kiválóak mozgásszervi panaszok kezelésére!

-       Fájdalomcsillapító és egyéb gyógyszerek: erősebb fájdalom esetén használhatók, de ha ilyen fájdalom először fordul elő, mindenképpen érdemes szakemberrel megbeszélni a gyógyszerszedést, mielőtt elkezdenénk.

-       Egyéb terápiák: a diagnózisnak megfelelően szükséges terápiák…

 

Legjobb, ha nem is engedjük, hogy kialakuljon a hátfájás. Ehhez a legjobb eszköz a mozgás! Időnként 1-1 masszázs, wellness (fürdők, szauna, stb.) még élvezetessé is teszi a megelőzést.

 

Figyelem! A terápia mindenkinél más és más lehet. Nem minden kezelés alkalmas mindenki kezelésére, egyéni szempontokat, ellenjavallatokat figyelembe kell venni.

 

Jó egészséget kívánok!

 

Dr. Megyaszai Márta

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mozgasszervi.blog.hu/api/trackback/id/tr168366858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása