Mozgásban tart! Mozgás életmódról és mozgásszervi betegségekről mindenkinek

Mozgasszervi blog

Mozgasszervi blog

Immunológia - autoimmun betegségek

2016. augusztus 07. - Márta Megyaszai

Az immunrendszer működése elképesztően összetett és érdekes. Nem csak az a feladata, hogy az ellenséggel (pl. kórokozókkal) megküzdjön, hanem az is hogy ne bántsa a test saját sejtjeit. Ehhez fel kell ismernie mi saját és mi nem az. 

Az egészséghez az immunrendszer működésének nagyon pontos egyensúlyára van szükség.        

 -          Ha túl gyenge, akkor beengedi az ellenséget, a baktériumokat, vírusokat stb., és így  vezet betegséghez, fertőzéshez.

-          De az sem jó, ha túl erős az immunrendszer, mert akkor a barátot (a test saját sejtjeit) is megtámadja, a saját sejtek pusztulása pedig igen súlyos betegségekhez vezethet – ezek az autoimmun betegségek. Az allergia is túlzott immunreakció, egy olyan anyag ellen, ami egyébként nem jelentene veszélyt a szervezetre.

-          Sokszor a túlzó immunválasz csak bizonyos anyagokra érvényes, nem egyszerre mindenre, ezért ilyen esetben is el lehet kapni fertőző betegségeket, a túl erős immunrendszer nem jelenti azt, hogy ez alól védve lenne egy allergiás, vagy autoimmun beteg.

-          Az immunrendszer a saját sejtek felett is őrködik, azoknál is szükség van néha tisztogatásra.

Mindebből következik, hogy az immunrendszer működését lehet támogatni, segíteni, (fertőzések elleni védelemben) de olyan anyag, ami általános immunerősítő lenne szerencsére! nem létezik, az immunrendszer sikeres erősítésével ugyanis a saját sejtek is veszélybe kerülnének, vagy allergiás betegség alakulna ki.

Autoimmun betegségek

A szervezet szinte bármely sejtje, vagy sejtdarabkája ellen létrejöhet autoimmun jelenség. Ezért nagyon sokféle autoimmun betegség alakulhat ki, attól függően, hogy mit támad meg az immunrendszer. Nagyon gyakori az ízületek érintettsége (sokízületi gyulladás), ez sok autoimmun betegségben előfordul. De támadás érheti az ereket (vaszkulitisz), a pajzsmirigyet (Hashimoto betegség), és még sorolhatnám…

 Az autoimmun betegség diagnózisa legtöbbször a megtámadott molekula elleni anyag kimutatásán alapszik. Gyakoriak a kevert és nem egyértelmű esetek.

A terápia olykor nem egyszerű. Ilyenkor vagy a támadó anyag eltüntetése a cél, vagy az immunrendszer működésének módosítása (ezt immunmodulációnak nevezik). Ez utóbbi nem feltétlenül az immunrendszer gyengítését jelenti, bár olykor ez nem elkerülhető.

Az autoimmun betegségek folyamatos odafigyelést, gondozást igényelnek. Sokszor hosszú távú gyógyszeres kezelést, ami nélkül a betegség tönkreteheti a szervezetet. Szerencsére manapság egyre modernebb, hatékonyabb kezelések állnak rendelkezésre.

Fontos: a terápia pontos beállítása az orvos javaslatain alapszik, de ezt mindig érdemes az orvossal átbeszélni. Sokkal jobban működik az a terápia, mellyel orvos is és beteg is egyetért..

Jó egészséget kívánok!

Dr. Megyaszai Márta 

A bejegyzés trackback címe:

https://mozgasszervi.blog.hu/api/trackback/id/tr448955636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása