Mozgásban tart! Mozgás életmódról és mozgásszervi betegségekről mindenkinek

Mozgasszervi blog

Mozgasszervi blog

Stressz és mozgásszervi betegségek

és a lélek egyéb dolgai mozgásszervi szempontból...

2016. július 17. - Márta Megyaszai

Sokan tudják – esetleg személyes tapasztalatból, hogy a stressz számos betegséget előidézhet. Okozhat gyomorfekélyt, egyéb bélrendszeri problémákat, emésztési zavart, szívbetegséget, és persze mozgásszervi panaszokat is. Az utóbbival gyakran találkozom, ezért erről kicsit részletesebben is írok.

A stressz része a mindennapjainknak. Vannak, akiknek eleve zaklatottabb az élete, de szinte mindannyiunk életében vannak nehezebb időszakok. Az arra érzékenyek szervezete különböző panaszokkal reagál a stresszre.

Hogyan alakul ki stresszhatásra mozgásszervi panasz?

Stresszes időszakban bizonyos izomcsoportok reflexesen megfeszülnek. Ebből a tartós feszülésből már önmagában is adódhat izomfájdalom, ráadásul a túlfeszült izomzat a hozzá tartozó ízületek működését is megváltoztatja, ezért azok is fájdalmassá válhatnak.

Hol vannak a stresszre legérzékenyebb területek?

Leggyakoribb a nyak, váll, hát és derék fájdalma ilyen esetben. Természetesen ez egyénileg változó, és –bár ritkábban- de más helyeken is jelentkezhet.

Gyakori panasz, hogy a páciens azt veszi észre, hogy pl. munka közben már megint felhúzta a vállát. Tudatosan képes ellazítani, de amint nem figyel rá, ismét visszafeszül…ilyenkor megfájdulhat a nyak, a váll és a csuklyásizom. Akad, aki az állkapcsát, a fogait szorítja össze folyamatosan, ez pedig nyaki panaszokhoz vezethet.

Terápia

A stresszt nem mindig tudjuk száműzni életünkből (valamennyire még szükségünk is van), de nem mindegy mit és mennyit veszünk belőle magunkra.

- Érdemes stresszkezelési technikákat megtanulni: relaxáció, idő a megfelelő pihenésre, baráti és családi kapcsolatokra, olykor egy szakértő segítség is jól jön (pl. pszichológus).

- A stressz levezetésére nagyon hasznos a mozgás, edzés, szabad levegőn tartózkodás, stb.

- A túlfeszült izmokat masszázs, meleg borogatás, meleg vizes fürdők, gyógyfürdők, gyógynövényes krémek (pl. levendulás), aromaterápia is oldja.

- Erősebb fájdalom esetén a panaszra koncentráló egyéb kezelések is szóba jönnek az orvos javaslata szerint (pl. fizikoterápiás kezelések).

Egyéb szempontok:

1, Ha valamilyen mozgásszervi betegség már fennáll, a betegséghez való hozzáállás, vagyis az, hogy mit gondolunk róla, képes teljesen megváltoztatni a gyógyulási esélyeket.  A panaszokra való folyamatos koncentrálás, hátráltatja a gyógyulást. A megoldásra való figyelem jobb esélyt ad a javulásra. Ezzel kapcsolatosan számos kutatási eredmény létezik. Azonban a „szedd már össze magad” hozzáállás sem működik, mert a páciens tényleg szörnyűnek láthatja a helyzetét, amire minden oka megvan. Ilyenkor mindenképpen hasznos segítséget kérni orvostól, pszichológustól, vagy egyéb szakértőtől.

2, Sok betegség hátterében állhat, vagy fennállásához hozzájárulhat valamilyen tudat alatt megbúvó lelki probléma. Ezek a pszichoszomatikus betegségek. A páciens maga nem mindig tudja észrevenni, vagy felfedezni a háttérben álló lelki okot. Ilyenkor a tudat alatti problémák testi tünetekben törnek felszínre.

Milyen mozgásszervi panaszok, betegségek lehetnek pszichoszomatikusak?

Szinte bármi, de a leggyakoribbak:

-          nyaki és válltáji panaszok,

-          derékfájdalom

-          hátfájás

-          krónikus ízületi fájdalmak (artralgia)

-          lágyrészpanaszok: izom és kötőszöveti fájdalmak

-          néhány ízületi gyulladás

3, Sok mozgásszervi betegségnél fontos odafigyelni a lelki egyensúlyra, és a lélek kezelésére is szükség lehet. Itt nem a betegség lelki eredetéről van szó, sőt, sokszor fordítva! Lássuk ezeket:

- krónikus fájdalom szindróma és

- fibromialgia esetén a relaxáció, pszichoterápia (kognitív terápia, biofeedback módszerek, stb.) része lehet a betegség kezelésének.

- minden krónikus mozgásszervi betegség esetén fontos a lélek ápolása. Itt maga a betegség okoz stresszt. Nehéz feldolgozni például egy nem gyógyítható betegség tényét, elfogadni az esetleg hosszan szedendő gyógyszeres terápiát.  Tehát a betegség keseríti meg a lelket….

Test és lélek egymástól nem elválasztható módon működnek. Sok betegség esetén jó ezt tudni, és így könnyebben felül lehet kerekedni rajta.

 Jó egészséget kívánok!

Dr. Megyaszai Márta

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mozgasszervi.blog.hu/api/trackback/id/tr718829862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása