Mozgásban tart! Mozgás életmódról és mozgásszervi betegségekről mindenkinek

Mozgasszervi blog

Mozgasszervi blog

Gyógytorna

Mozgásterápia mindenkinek

2016. június 19. - Márta Megyaszai

Sokan gondolhatják, hogy a gyógytorna azoknak való, akiknek valami igazán nagy betegségük van, vagy akik már elég idősek hozzá, és nehezen tudnak mozogni. Pedig a gyógytorna valójában mozgásterápia, ami bármilyen mozgásszervi probléma kezelésének alapja. De nem csak mozgásszervi betegségek kezelésében hasznos. Más betegségek terápiájának is része (légzőszervi betegségek, szív és érrendszeri betegségek, stb.). Ezen kívül segít az egészségmegőrzésben, a betegségek megelőzésében, még mielőtt azok kialakulnának. 

Lássuk a mozgásszervi betegségek mozgásterápiáját kicsit részletesebben. 

Vannak olyan mozgásszervi problémák, melyek kezelésében elsődleges a torna. Ilyen például: 

- mindenféle gerincpanasz: nyaki panaszok, hát- és derékfájás, isiász, porckorongsérv (utóbbinál esetenként az akut időszak csökkenésekor kezdve)

- kopásos és meszesedéssel járó betegségek, artrózis

- csontritkulásnál fontos a gerinc erősítése

- hasznos segítség a gyógytorna más ízületi betegségek esetén is: gyulladásos ízületei betegségek, stb.

- a legtöbb mozgásszervi betegség rehabilitációjában legfontosabb elem a gyógytorna. A rehabilitáció a betegség utáni talpraállást jelenti, vagy ha a betegség nem gyógyítható, a minél teljesebb, egészségesebb élet megvalósítását a betegség mellett.

- fiatal korban a sportsérülések kezelésében fontos a mozgásterápia. Bármilyen fiatal korban előforduló mozgásszervi fájdalom vagy eltérés esetén a torna nem igazán hagyható ki. Ilyenkor a szervezet sokkal könnyebben és hamarabb reagál a megfelelő mozgásterápiára. Ráadásul ilyenkor leghatékonyabb a későbbi bajok megelőzésére is.

Rengeteg gyógytorna típus létezik. Íme néhány példa, és, hogy mire a legjobbak: 

- McKenzie módszer: legismertebb gerincproblémák, isiász, porckorongsérv kezelésében

- Schroth terápia: 3D Scoliosis terápiának is nevezik, mert kiváló a gerincferdülés kezelésében. 

- Terrier technika: a masszázs és a torna különleges keveréke. Lágyrészeltérések, krónikus ínhüvelygyulladás, teniszkönyök, golfkönyök, nyaki és deréktáji panaszok kezelésére alkalmas többek között.

- Dévény módszer: Dévény Anna által kifejlesztett terápia a kora gyermekkori ideg- és mozgásrendszeri kapcsolatok és működés fejlesztése érdekében. Alkalmazható például lassabb mozgásfejlődés, mozgászavarok, tartási rendellenessége gyermekkori kezelésére.

- Stretching: fájdalmas izomfeszülések nyújtására, lazítására

- Alexander, Feldenkrais, és izomkontroll módszer: tartási rendellenességeknél az izomrendszer áthangolásán át csökkenti a panaszokat

- Intim torna: nőgyógyászati, urológiai problémák, inkontinencia esetén hatékony

- Betegségspecifikus mozgásterápiák: minden mozgásszervi betegség gyógytornáztatható. Az egyes betegségek tornája más és más lehet. Emellett vannak testtáj specifikus tornák is: például válltorna, térdtorna, csípőtorna, stb, attól függően, hogy melyik testrésszel kell kiemelten foglalkozni. Mindegyiknek vannak szabályai, jellegzetességei.

Figyelem!

-          A felsoroltakon kívül még számos egyéb módszer létezik.

-          A felsorolt gyógytorna típusok egyéb problémák kezelésére is alkalmasak.

-          A gyógytornász mindig egyénre szabottan választja ki, hogy milyen mozdulatok szükségesek a gyógyuláshoz. Legtöbbször nem csak egy módszert alkalmaz.

-          Minden tornára érvényes, hogy akkor igazán hatékony, ha rendszeresen végezzük.

Bármilyen mozgásszervi probléma esetén, vagy megelőzésként is leghasznosabb terápia maga a mozgás!

Jó egészséget kívánok!

Dr. Megyaszai Márta

A bejegyzés trackback címe:

https://mozgasszervi.blog.hu/api/trackback/id/tr188822372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása