Mozgásban tart! Mozgás életmódról és mozgásszervi betegségekről mindenkinek

Mozgasszervi blog

Mozgasszervi blog

Mozgásszervi betegségek felosztása

Alapkategóriák

2016. április 10. - Márta Megyaszai

Rengeteg fajta ízületi betegség létezik.

Sokszor nehéz kiigazodni a sok-sok betegség között, pedig az egyes kategóriák segítenek a betegség természetének megismerésében és a megfelelő terápia megtalálásában is.

Lássuk tehát a csoportosítás alapjait:

Alapcsoportok:      Az ízületi betegségek felosztása két fő szempont szerint történhet:

1, (a,) Gyulladásos betegség vagy (b,) nem gyulladásos tipusú.

2, (a,)A szervezet egészét érintő (általános), vagy (b,) csak egy területet érint (helyi) a betegség.

lássuk ezeket részletesebben:

1a,/2a,: gyulladásos betegség, mely az egész szervezetet érinti: ide tartozik többek között a klasszikus sokízületi gyulladás, és más autoimmun betegségek, továbbá a fertőzés után vagy góc miatt kialakuló gyulladásos betegségek (pl. "reaktív" ízületi gyulladások), valamint a köszvény is.

1a,/2b,: gyulladásos probléma, mely csak helyileg jelentkezik: ilyen például a kéz megerőltetésekor keletkező ínhüvelygyulladás. Ilyenkor nem az egész szervezet beteg, csupán az a kis terület. Egy rándulás után a térd is be tud gyulladni, beduzzad, de ez szintén csak a térd helyi betegsége.

1b,/2a,: nem gyulladásos tipusú betegség, mely az egész szervezetet érinti: pl. a csontritkulás (ugyanis a háttérben álló esetleges kalcium és D vitamin hiány nem csak egy testrészre vonatkozik, hanem az egész szervezetre)

1b,/2b,: nem gyulladásos, egy testrész vagy ízület betegsége: a helyi kopásos betegségek: pl. térd artrózis, bütyök, stb.

Mi ennek az értelme?

Akár egy ízület gyulladása hátterében is állhat az egész szervezet érintettsége, márpedig ilyenkor az egész szervezet kezelésére szükség lehet, nem csak az adott ízület kezelésére (pl. krémekkel), mert helyi kezeléssel nem tudjuk megoldani a problémát. Viszont ha ugyanannak az ízületnek a gyulladása csak helyi, akkor nem bombázhatjuk az egész szervezetet felesleges gyógyszerekkel. 

Megjegyzések:

-          általános betegségnél is érdemes helyi kezelést is alkalmazni (pl. gyulladásnál krém, hideg borogatás, jegelés, stb.), ez mindig ad plusz segítséget.

-          a kategóriák között és a kezelési tervben is sok átfedés van, a kezelőorvos vizsgálattal és a leletek figyelembe vételével pontosítja a diagnózist, így lehet legpontosabban a terápiát megtervezni.

Jó egészséget kívánok!

Dr. Megyaszai Márta

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mozgasszervi.blog.hu/api/trackback/id/tr228584666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása