Mozgásban tart! Mozgás életmódról és mozgásszervi betegségekről mindenkinek

Mozgasszervi blog

Mozgasszervi blog

Reumám van? (1)

A sokízületi gyulladás

2016. március 28. - Márta Megyaszai

Sokakban felmerül a lehetőség, hogy ízületi fájdalmai hátterében reuma áll, és ezzel a kérdéssel felkeresi az orvost is.Érdekes tény, hogy ilyen orvosi diagnózis, hogy „reuma” nem létezik. Éppen ezért a reuma szó mindenki számára mást jelent, de mindenképpen valami ijesztőt.

Segítségként néhány gondolat a „reumáról”:

A köznyelvben a reuma szó (egyebek mellett) két fontos betegséget takarhat. Az egyik a klasszikus sokízületi gyulladás, de legtöbben a főleg idősebb korban kezdődő ízületi kopásokat értik ez alatt. Az orvos a háttérben álló betegség diagnózisát adja meg, és arról ad magyarázatot a páciensnek.

Elsőként a sokízületi gyulladásról:

Ízületi gyulladásoknak sok típusa van. Egyrészt érinthet 1 vagy néhány, vagy sok ízületet. Másrészt a gyulladást okozó eltérés is különbözhet.  A „klasszikus” sokízületi gyulladás oka egyelőre ismeretlen. Bármely életkorban elkezdődhet (gyermekkorban is!) tehát ennek semmi köze az idősödéshez.

Mik a tünetek?

Számos ízületet érint nagyon erős fájdalom, és az ízületek be is duzzadnak. Éjjel, de főleg hajnalban is igen erős fájdalom van és jellemző, hogy reggelente alig lehet megmozdítani elsősorban a kéz ízületeit, mert ízületi merevség alakul ki, mely több mint egy órán át is tarthat.

Hogyan bizonyítható, hogy ez sokízületi gyulladás?

A diagnózishoz számos vizsgálatra szükség lehet. A vizsgálatok egyrészt megállapíthatnak (vagy kizárnak) más, háttérben álló betegséget (például fertőzések, gócok, stb), másrészt bizonyíthatják a gyulladásos ízületi betegséget.

A kezelés

Ha valamilyen ok (pl. góc) igazolódott a háttérben, azt mindenképpen meg kell oldani.

Gyógyítható a sokízületi gyulladás?

Nem, de ma már a megfelelő kezeléssel tünetmentessé lehet tenni. Néha még gyógyszermentes időszakok is elérhetők.

Nyomorék leszek?

Nem! Megfelelő kezelés mellett semmiképp.

Később a kopásos betegségekről írok, illetve egy másik alkalommal az ízületi gyulladásra még visszatérek.

Jó egészséget kívánok!

Dr. Megyaszai Márta

A bejegyzés trackback címe:

https://mozgasszervi.blog.hu/api/trackback/id/tr958532266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása