Mozgásban tart! Mozgás életmódról és mozgásszervi betegségekről mindenkinek

Mozgasszervi blog

Mozgasszervi blog

Ártalmas gócok a szervezetben

A reuma "gyökere"

2016. július 03. - Márta Megyaszai

Sokak számára ismerős, hogy egy rossz foggyökér, egy krónikusan gyulladt mandula akár mozgásszervi fájdalmat, gyulladást is okozhat. Az akut, de főleg a krónikus ízületi panaszok hátterében gyakran góc áll.

Mik ezek a gócok és hogyan tudjuk felismerni, hogy ez a baj forrása?

Mi a góc?

Amikor a szervezet valamelyik részén (főleg baktériumok okozta) alattomos krónikus gyulladás alakul ki, az góc lehet a test számára. A góc azt jelenti, hogy távoli helyeken tud betegséget okozni. Sokszor a góc maga nem is okoz panaszt, így nem figyelünk fel rá, mert nem jelez a szervezet, hogy itt valami nincs rendben. A gócot fenntartó baktériumok folyamatosan „mérgezik” a szervezetet a keringésen keresztül, és távoli, legérzékenyebb területen okoznak fájdalmat és gyulladást.

Mik ezek a gócok? Hogyan deríthetők ki?

Fogászati góc: például egy foggyökér körüli krónikus gyulladás. Orvosi vizsgálaton túl általában panoráma röntgen (ritkábban CT) szükséges a diagnózisához. Egyes fogorvosok a Voll-féle elektroakupunktúrás vizsgálatot is javasolják a felderítéshez. Terápia. Fogászati kezelés.

Fül-orr-gégészeti góc: leggyakoribb a krónikus mandulagyulladás. Gégészeti vizsgálat, néha garatváladék tenyésztés segít a bizonyításban. Emellett olykor orr-melléküreg röntgen, ritkábban CT vizsgálatot javasolhat a gégész. Terápia: a talált eltérésnek megfelelően eltérő lehet, akár a mandula kivétele is szükségessé válhat.

Urológiai - nőgyógyászati góc: a kismedence területén is előfordulhat krónikus gyulladás. Szakorvosi vizsgálat után a diagnózisnak megfelelő terápiát javasol az orvos, ez lehet például antibiotikus kezelés.

Egyéb gócok:

Tüdő góc. Mellkas röntgen az alapvizsgálat, egyes gyulladásos reumatológiai betegségek kivizsgálásának és gondozásának is részét képezi a mellkas röntgen.

Hasi góc: hasi ultrahang vizsgálattal például krónikus epehólyag gyulaldásra derülhet fény (vagy egyébre). A terápia lehet gyógyszeres, vagy műtéti, itt is a diagnózisnak megfelelően.

 Fontos tudni:

-          A makacs (tehát a kezelésekre nem jól reagáló) gyulladásos mozgásszervi panaszok hátterében sokszor érdemes gócot keresni (de nem mindig ez az ok).

-          Az alap gócvizsgálatba a fogászat, gégészet, urológia (nőgyógyászat) tartozik. Emellett legtöbbször laborvizsgálat (vérvétel) is történik.

-          Ha találnak is gócot, akkor sem biztos, hogy az a fájdalom oka. Sajnos ez előre nem mondható meg biztosan. Csak a góc eltávolítása vagy kikezelése után derül ki, hogy az okozta-e a betegséget. Ha góctalanítás után csökkennek vagy szűnnek a panaszok, akkor utólag elmondhatjuk, hogy valóban az volt a baj forrása.

-          Sok esetben a góc nem közvetlen oka a betegségnek, de hozzájárul ahhoz, illetve hátráltatja a gyógyulást és csökkenti a kezelés hatékonyságát.  Ezért is jobb megszabadulni tőle.

 

Góctalanítás után többféle reakció lehetséges:

1, Szerencsés esetben a panaszok gyorsan csökkennek (pár nap, vagy hét alatt).

2, A góc kezelése „megbolygatja” a gócos területet, ezért eleinte fokozódnak a panaszok, majd szűnnek.

3, A panaszok csak nagyon lassan szűnnek, 1-2 (3) hónap alatt.

4, Az ízületi betegségre adott terápia góctalanítás után elkezd hatni.

5, Nem történik semmi változás, de legalább rendbe lett téve a fogunk, stb… ezután már ez nem fog betegséget okozni máshol….

 Mozgásszervi betegségeken túl, egyéb problémák hátterében is állhat góc, ezért más szakorvosok is szoktak gócvizsgálatokat kérni (például: bőrgyógyászati betegségek, szív- érrendszeri, és vesebetegségek esetén, néhány allergiás esetben, stb.).

 A gócvizsgálat szükségességéről a panaszok és vizsgálattal talált eltérések függvényében a kezelő orvos dönt. Kérdés esetén érdemes nála érdeklődni a javasolt vizsgálatokról.

Jó egészséget kívánok! 

Dr. Megyaszai Márta

A bejegyzés trackback címe:

https://mozgasszervi.blog.hu/api/trackback/id/tr958822494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása