Mozgásban tart! Mozgás életmódról és mozgásszervi betegségekről mindenkinek

Mozgasszervi blog

Mozgasszervi blog

Diéta és mozgásszervi betegségek

Milyen étrend javasolt mozgásszervi problémák esetén?

2016. május 22. - Márta Megyaszai

Gyakran kérdezik tőlem egy-egy betegség kapcsán, hogy milyen diétával lehet segíteni az adott mozgásszervi problémán. Esetleg meggyógyítható-e a betegség valamilyen étrenddel?

Többféle mozgásszervi betegség esetén ismert olyan étrend, mely segíthet a panaszok csökkentésében és enyhíti a betegséget.

Lássuk a legfontosabbakat. (Ezekről lesz szó: köszvény, csontritkulás, ízületi gyulladás, autoimmun betegségek, ízületi kopás, gluténérzékenység)

 

KÖSZVÉNY

A diéta szerepe ebben a betegségben egyértelmű. A köszvény oka a magas húgysavszint, mely, ha tartósan fennáll, kicsapódhat az ízületekben és ott gyulladást idéz elő. A diéta célja a húgysav szintjének csökkentése a szervezetben.  Ez alapvetően két módon tehető meg: az egyik, hogy csökkentjük a szervezetbe étellel, itallal bekerülő húgysav mennyiséget. A másik mód, hogy növeljük a szervezetből való kiürülést, például a vizelettel. Ez utóbbihoz bő folyadékbevitelre és sok esetben bizonyos gyógyszerekre van szükség.

- Purinszegény diéta

A diéta célja tehát, hogy kevesebb húgysav előanyag kerüljön táplálékkal a szervezetbe, ezt purinszegény diétával lehet elérni. Számos honlapon megtaláljuk az ételek purintartalmát táblázatos formában. Olyan ételekből érdemes arányában többet fogyasztani, melyek purintartalma alacsony(sovány tejtermékek, gyümölcsök, sokféle zöldség, stb). A magas purintartalmúakból ne, vagy csak keveset fogyasszunk (belsőségek, szardínia, vörös húsok, stb). Az alkohol köszvényes rohamot provokálhat, különösen a sör, az élesztőtartalom miatt. A mennyiség is fontos: egy túlterhelő, nagy étkezés után, vagy hirtelen elkezdett drasztikus diéta esetén is kialakulhat köszvényes roham.

- Fogyás

FIGYELEM! A köszvény diétájában a legfontosabb és a leghatékonyabb: túlsúly esetén a testsúly csökkentése ésszerű, egészséges diétával (akár a purintartalom figyelmen kívül hagyásával is!)! Tehát aki túlsúlyos és köszvényes, az akár gyógyulhat is a fogyás által. De egy sovány köszvényesnél a purinszegény diéta megfelelőbb.

FONTOS! Az ízületi gyulladással is járó köszvény esetén gyógyszeres terápiára is szükség van. A diéta (főleg eleinte) önmagában nem elegendő! A kezelésről és a diétáról mindig érdeklődjön orvosánál, mert egyénileg változó, hogy kinek mire van szüksége!

 

CSONTRITKULÁS

Csontritkulás esetén két fontos szempontot kell figyelembe venni: egyrészt a megfelelő ásványi anyag bevitelt a csont ásványainak pótlására, másrészt kiürülésük megakadályozását.                                                              - Az ásványok pótlása több forrásból lehetséges: a tejtermékek (tej, sajtok, joghurt, stb) sok kalciumot tartalmaznak. De kalcium és sokféle ásvány található olajos magvakban is: mák, szezámmag, dió stb. (Utóbbiak hasznosak azoknak akik tejterméket nem tudnak fogyasztani).                                                                         - Az ásványok kiürülését a savas tipusú étkezés fokozza. Ezért a szervezet savasodását fokozó ételektől kell tartózkodni. Ha savas tipusú ételt fogyasztunk, a szervezet ezt kompenzálni próbálja, mégpedig kalcium kimosásával, ürítésével. A kalciumot pedig a csontokból veszi ki, ami hozzájárul a csontritkuláshoz. A savasító hatást elkerülhetjük úgynevezett lúgosító diétával. Vagy lúgosító hatású táplálékkiegészítők fogyasztásával.

ÖSSZEFOGLALVA: csontritkulásnál az ásványokat olajos magvak, bizonyos gabonák, tejtermékek fogyasztásával pótoljuk. Raktározásukat pedig segítjük, ha csökkenthetjük a savasító hatást kevesebb hús, finomított és cukros élelmiszer de több zöldség, és bizonyos gyümölcsök fogyasztásával.

 

ÍZÜLETI GYULLADÁSOK, AUTOIMMUN BETEGSÉGEK

Az ilyen krónikus betegségekben szinte mindenki kipróbál valamilyen diétát. Orvosi tudományos bizonyíték kétféle diétára vonatkozóan létezik: a mediterrán diétára gyűlt össze a legtöbb bizonyító adat, és kisebb számban a böjt után elkezdett vegetáriánus diétára.                                                                                                        - A mediterrán diéta sok antioxidánst, omega zsírsavakat tartalmaz így tud kiegészítő segítséget adni a kezelésben. A lényege a sok zöldség, gyümölcs, nyersen, salátákban, vagy főtt- sült ételként, sok hal, és némi vörösbor (a rezveratrol tartalom miatt).

- Természetesen egyedi esetek ettől eltérő megoldásokra is vannak, sokaknak a gluténmentes diéta válik be, anélkül, hogy kimutatható gluténérzékenységük lenne. És számos egyéb egyénileg megtervezett diéta létezik. Fontos azonban, hogy a szélsőségeket kerüljük és a betegség aktív, súlyos állapotaiban az intenzív diétázás tilos. Itt mindig a kezelőorvos utasításait kell követni vagy dietetikus tanácsát kérni.

 

ÍZÜLETI KOPÁSOK, MESZESEDÉS, ARTRÓZIS

Egyes ízületek artrózisánál fontos szempont a testsúly. Az alsó végtag ízületeinek és a derék kopásos - meszesedéses betegségeinél ez magától értetődik. Meglepő módon a kéz kis ízületeinek artrózisa is súlyosbodik túlsúly esetén (ennek anyagcsere okai vannak). Túlsúly esetén a testsúly csökkentésével, illetve a normál testsúly tartásával sokat tehetünk ízületeink tönkremenetele ellen. Emellett a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás, akár a mediterrán diéta itt is segít.

 

GLUTÉNÉRZÉKENYSÉG

Ezt csupán azért sorolom ide, mert diéta nélkül krónikus esetben ízületi panaszokat is okozhat a gluténérzékenység. Olykor ízületi panasz okaként derül fény a problémára. Gluténmentes diétával a panaszok szűnnek.

FIGYELEM!

Ízületi betegségek kezelésében a diéta nem egyedüli terápiás megoldás, legtöbb esetben más kezelésekre is szükség van (gyógyszerek, gyógytorna, fizikoterápia, stb.). A terápiás tervet az orvos egyénre szabottan állítja össze, nincsenek mindenkire érvényes megoldások, ezért mindig kérdezze meg orvosát a terápiáról.

Jó egészséget kívánok! 

Dr. Megyaszai Márta

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mozgasszervi.blog.hu/api/trackback/id/tr728738298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása