Mozgásban tart! Mozgás életmódról és mozgásszervi betegségekről mindenkinek

Mozgasszervi blog

Mozgasszervi blog

Téli tippek mozgásszervi bajokra

2015. december 27. - Márta Megyaszai

 

Sok olyan mozgásszervi betegség van, ami hidegben, nyirkos időben több panasszal jár.

Többek között kopásos ízületi problémák, izomfájdalmak fokozódhatnak télen.

Mit tehetünk ilyen esetben, (lehetőleg több gyógyszer bevétele nélkül)?

 

 

Íme néhány tipp:

 

Ilyenkor a szervezet (főleg az ízületek, izmok) melegítésére kell törekedni. Hogyan?

 

  • Melegítő krémek, pakolások. A patikákban sokféle nagyon jó melegítő krémet kaphatunk készen. Magunk is készíthetünk ilyet, ha például valamilyen sima alapkrémbe 1-2 csepp rozmaringolajat cseppentünk. Érdemes kipróbálni egy mézes pakolást is!
  • Illóolajok. Illóolajokat tehetünk párologtatóba, egy csodás otthoni meleg fürdővízbe és a melegítő krémbe is. Sok nem kell belőle, csak néhány csepp. A rozmaringon túl szuper illóolajok: fenyő, eukalyptusz, ciprus, szantálfa, narancs…. A rozmaring és a forró fürdő esetén a keringésre, vérnyomásra oda kell figyelni!
  • Fürdők. Az otthoni forró fürdőn túl szerencsére rengeteg fantasztikus gyógyfürdő áll rendelkezésünkre. Ha tehetjük, látogassunk meg egyet. A szauna is jól átmelegít.
  • Fűszerek. Melegítő hatásúak a csípős fűszerek, de ezekkel csak óvatosan! (bors, csípős paprika, cayenne bors). Részesítsük előnyben a nem csípős, mégis melegítő hatású fűszereket: fahéj és szegfűszeg – az örök téli klasszikusok, kardamom – a mézeskalácson túl, fokhagyma – a téli fertőzések elleni harchoz is, kurkuma – az ízületek divatos támogatója, valamint mustár, torma, édeskömény….
  • Egy forró tea… A teába tehetünk az előbbi fűszerekből. Teaboltokban remek téli keverékek kaphatók, de mi is összekeverhetünk néhány kedvencet. Gyógyteák közül jó az ízületekre a rozmaring levél, csalánlevél, gyermekláncfű.
  • D vitamin – az izmok és az immunrendszer védelmére, C-vitamin az immunrendszernek és a kötőszöveteknek, méz – önmagában vagy egy forró teába, esetleg a krémbe helyileg az ízületre (létezik mézes masszázs is).
  • Masszázs, akupunktúra,
  • Sok folyadék. Jó, egészséges ételek.
  • Mozgás és még több mozgás. Ez biztosan átmelegít. Legjobb a szabadban. Mozgásszervi betegség esetén pedig amit a gyógytornász egyénre szabottan megtanít…

 

Problémák, betegségek melyekre a fentiek ajánlhatók:

  • kopásos ízületi betegségek (térd, kéz ízületi, csípőkopás, meszesedés, a derék és a nyak kopásos, meszesedéses eltérései)
  • izomfájdalom (fibromylagia, ülőmunkából adódó izomfájdalmak, kötött izomzat és kötőszövetek, hátfájás, izomcsomók)

Akinek nem ajánlott:

  • folyadékkal járó, vagy friss aktív ízületi gyulladás. Autoimmun gyulladásos betegségek.
  • Szívproblémákkal, magas vérnyomással küzdők nem mindent használhatnak.
  • Az érzékeny bőr egyes hatásokat, illóolajokat nem szeret.

    Ilyen esetekben az orvostól kell megkérdezni, mi a jó.

 

Figyelem! Nem mindenkinek jó minden. Ha kétsége van, hogy használhat-e valamit a fentiek közül, fontos, hogy szakembertől kérdezze meg! Egyéni eltéréseket, betegségeket mindig figyelembe kell venni.

 

Jó egészséget kívánok!

Dr. Megyaszai Márta

A bejegyzés trackback címe:

https://mozgasszervi.blog.hu/api/trackback/id/tr318204626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása