Mozgásban tart! Mozgás életmódról és mozgásszervi betegségekről mindenkinek

Mozgasszervi blog

Mozgasszervi blog

Pikkelysömör és ízületi gyulladás

Egy krónikus bőrbetegség és az ízületi gyulladás kapcsolata

2017. november 19. - Márta Megyaszai

A pikkelysömör egy krónikus bőrbetegség, mely jelenleg nem gyógyítható, de karbantartható. A bőrbetegséggel igen gyakran társul ízületi gyulladás. Ennek a különleges kapcsolódásnak a jellemzőiről írok a bejegyzésben.

A pikkelysömör (psoriasis=pszoriázis) kb 1% gyakorisággal fordul elő. A pikkelysömörös betegek 10-15 %-nál alakul ki ízületi gyulladás.  

Mi az oka a pikkelysömörnek, és miért jelentkezik egyeseknél ízületi gyulladás?

Ennek oka még pontosan nem ismert. Genetikai hajlam mellett valószínűleg egyéb tényező is szükséges, hogy létrejöjjön (pl. kutatják baktérium okozta fertőzés betegségelindító szerepét).

Fokozhatja azonban a panaszokat a dohányzás, alkohol, elhízás, zsírdús táplálkozás, stresszhatás, és egy sérülés helyén is megjelenhet a bőrtünet, vagy akár az ízületi panasz.

Öröklődik?

Igen, egy családban többeknél megjelenhet, de nem mindig. Előfordul, hogy az egyik családtagnak pikkelysömöre van, míg egy rokonának ízületi gyulladása bőrtünettel vagy akár anélkül.

Mik a tünetek?

A bőrtüneteket itt nem részletezem. Nagyon változatos helyeken fordulhat elő a pikkelysömör, és változó az is, hogy mekkora területet érint. Gyakori a fejbőrön, könyöktájon, térden, a törzs bizonyos részein, stb. Van, akinél csak a körmök érintettek, ezért azt sokszor gombás fertőzésnek vélik, de a gomba elleni szerek nem hatnak. Az ízületi gyulladás is szinte bármely ízületnél előfordulhat: lehet sokízületi gyulladás, néhány nagyobb ízületet érintő betegség, vagy a gerinc gyulladásos betegsége is.

Az ízületi gyulladás megjelenése, vagy súlyossága nem függ a bőrtünetek méretétől és súlyosságától. Akár néhány apró, alig látható bőrtünet mellett is lehet nagyon erős az ízületi gyulladás.

Néhány érdekesség:

- Jellegzetes néhány psoriasisos ízületi gyulladásra, hogy egy ujjon minden ízületet és az ínat is érinti, ezt hívják „kolbászujj” jelenségnek.

- Gyakran előfordul a medence-keresztcsonti ízület gyulladása a sacroileitis.

- Begyulladhatnak a körömperc alatti kis ujjízületek, mely más ízületi gyulladásoknál ritkább.

- A sokízületi gyulladásos típus könnyebben tönkreteheti, deformálhatja az ízületeket.

Hogyan kezelhető?

A bőrtünetek kezelése továbbra is főleg a bőrgyógyász feladata. Azonban számos ízületre adott gyógyszer mind az ízületi gyulladásra, mind a bőrre jótékonyan hat, akár mindkét területen panasz- és tünetmentességet hozhat. A gyógyszeres kezelést az ízületi gyulladás típusa határozza meg, másra van szükség csak gerincet érintő esetben és a végtagi ízületeket is érintő sokízületi gyulladásnál.

Makacs eseteknél biológiai terápia jön szóba. A biológiai terápia egy olyan gyógyszeres kezelés, mely biológiai anyagot (immunfehérjét) tartalmaz, ezért injekcióban kell adni, mivel ha lenyelnénk, a nagy molekulát a gyomor lebontaná. Tehát nem természetgyógyászati módszerről van szó, bármily megtévesztő is az elnevezés. Hamarosan elérhető lesz a patikákban az úgynevezett JAK-gátló kezelés, mely egy tabletta, és rendkívül hatékony.

Mik a kilátások?

Bár nem gyógyítható meg végleg, de a legtöbb eset a mostani modern kezelésekkel jól karbantartható.

A gyógyszeres terápia egyénileg változó, a jellemzőktől függően választja ki az orvos a legmegfelelőbb kezelést.

Jó egészséget kívánok!

Dr. Megyaszai Márta

A bejegyzés trackback címe:

https://mozgasszervi.blog.hu/api/trackback/id/tr1112819570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása