Mozgásban tart! Mozgás életmódról és mozgásszervi betegségekről mindenkinek

Mozgasszervi blog

Mozgasszervi blog

Sudeck szindróma

Egy különleges csontanyagcsere zavar

2017. szeptember 04. - Márta Megyaszai

 

A Sudeck (ejtsd:szudek) szindróma nagyon érdekes betegség. A lényege, hogy a csont anyagcseréje egy adott területen megváltozik, ha a végtagot például sérülés éri. Így létrejöhet a kézen, ha a váll sérült. De mi az oka a betegségnek? És mit lehet tenni, ha már kialakult?

A Sudeck szindróma sokféle néven ismert: algoneurodisztrófia, reflex szimpatikus disztrófia, kéz-váll szindróma, stb.  Érdekes, különleges betegség, de nem ritka. A traumás sérülések 3-5 %-ban is előfordulhat. Létrejöttének más oka is lehet, nem csak sérülés. Kialakulhat idegrendszeri betegség, szívbetegség (pl. szívinfarktus) esetén, egyes belgyógyászati betegségeknél (pl. cukorbetegség, TBC, alkoholizmus, stb…).

Mik a tünetek?

Leggyakrabban a lábon (lábfej, boka) vagy a kézen fordul elő. Más területeken kevésbé valószínű. Az érintett rész fájdalmas, kezdetben duzzadt, ödémás, nehezen mozog. Később a bőr elvékonyodhat, a mozgás kötöttebbé válik, a fájdalom tompul.

Hogyan lehet felismerni?

Előfordul, hogy a helyzet egyértelmű. Ismert egy sérülés, ami után az egyik kéz vagy láb beduzzad és fájdalmas lesz. Máskor (főleg ha nem sérülés miatt alakul ki) nehezebb felismerni. Ilyenkor vizsgálatok segítenek a diagnózisban: röntgen, izotóp vizsgálat, esetleg MRI, vérvétel (melyben jelentős eltérés általában nincs, ezért eltérés esetén akár másról lehet szó). Más betegségek kizárására egyéb vizsgálatok is bevethetők, ugyanis vannak nem egyértelmű esetek, melyeknél a tünetek nagyon hasonlítanak más gyulladásos ízületi betegségre.

Mi a betegség oka?

Ehhez előbb egy fontos információ: a legtöbb érhez idegrostok futnak, melyek irányítják az ér tágulását vagy szűkülését. A Sudeck betegség esetén ezeknek az idegeknek a működése reflexes módon megváltozik a sérülés, vagy a betegség hatására. Innentől az idegek nem megfelelően irányítják az erek tágulását, ezért teljesen megváltozik az adott terület keringése. A felborult keringés miatt az ottani szövetek: a kötőszövet, a bőr és a csont anyagcseréje is károsodik(ez tehát csak egy területen, a kézen vagy a lábon történik!). Ezért alakul ki azon a részen helyi csontritkulás (leggyakrabban foltos), és a bőr megváltozása: vagy duzzadt, piros, meleg tapintatú, sokszor száraz, máskor pedig hideg, nedves, lilás színű, és akár el is vékonyodhat a bőr.

A betegségnek stádiumai vannak, melyek sokszor a kezelést is meghatározzák:

1. stádium: akut, gyulladásos szakasz, a terület duzzadt, meleg ödémás, akár piros, érzékeny, fájdalmas

2. stádium: a bőr hűvös lehet, akár vékonyodhat is, a mozgások kötötté válnak, a fájdalom tompul

3. stádium: fokozódhat az ízület kötöttsége, akár maradandóan, a bőr vékony, fakó.

A hamar megkezdett kezelés megakadályozza, hogy a stádiumokon végig kelljen menni.

A betegség haladását röntgenen lehet követni, ahol a csontok egy idő után foltos ritkulása látszik.

Hogyan kezelhető?

Mindhárom eltérésre oda kell figyelni: az idegrostok érintettségére, a keringésre és a csontra. 

Idegrostok: számos idegrostokat regeneráló vitamin kapható, ezekből érdemes szedni valamelyiket. A szimpatikus idegrendszeri reflexet olykor elektroterápia segít oldani (a belső szerveket és az ereket irányító idegrendszernek két része van a szimpatikus és a paraszimpatikus, az előbbi túlműködésére utal a Sudeck betegség egyik neve is). Ritkán, súlyos esetben a szimpatikus idegrost gyógyszeres vagy sebészi blokkolására lehet szükség.

Erek, keringés: természetes keringésjavító készítmények a patikában recept nélkül beszerezhetők, érdemes az orvost megkérdezni, kinek melyik jobb. Esetenként az erekre ható (pl. értágító) készítmény felírására lehet szükség.

Csontok: D vitamin, kálcium és magnézium szedése a kezelés alapja. A csontanyagcserét javító kalcitonin tartalmú injekció is sok esetben adható.

Mindezek mellett gyulladáscsökkentés: első stádiumban jegelés vagy hideg borogatás, emellett gyógyszeres gyulladáscsökkentés is javasolt lehet. Akut szakaszban pihentetés, majd fokozatos gyógytorna nagy segítség.

Ezzel a komplex kezeléssel lehet megakadályozni, hogy a betegség késői stádiumig jusson. A maradandó károsodások megelőzése, és természetesen a mihamarabbi gyógyulás a cél. Ezzel együtt is sokszor hosszú hónapok szükségesek a teljes gyógyulásig.

Jó egészséget kívánok! 

Dr. Megyaszai Márta

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mozgasszervi.blog.hu/api/trackback/id/tr6312799068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása