Mozgásban tart! Mozgás életmódról és mozgásszervi betegségekről mindenkinek

Mozgasszervi blog

Mozgasszervi blog

Nyaki eredetű fejfájás

2016. június 03. - Márta Megyaszai

A fejfájás nagyon gyakori probléma. Alig van olyan ember, akinek ne fájt volna valaha a feje. A fejfájásoknak számos típusa létezik. A fejfájás hátterében olykor mozgásszervi probléma áll: reumatológusként gyakran találkozom nyaki eredetű fejfájással.

Lássuk, mi is ez a fejfájástípus.

A fejfájások típusai

A leggyakoribb az úgynevezett tenziós fejfájás, ami bárkinél előfordulhat. Ettől eltér a migrénes fejfájás, melynek jellegzetes tünetei vannak. Emellett még nagyon sokféle fejfájástípus létezik, ezekről itt nem írok.

Nyaki eredetű fejfájás esetén a fájdalom okozója a nyak valamilyen eltérése. Okozhatja a csigolyacsontok, és ízületek betegsége, a nyak körüli izmok túlfeszülése valamint az itt futó idegrostok irritációja.

A tünetek:

- gyakori az egyoldali fejfájás, mely a tarkótájat, homloktájat, szemkörnyéket és akár az arcot is érintheti,

- inkább tompa fejfájás jellemző, nem éles,

- a nyak mozgatására, vagy bizonyos nyaki pontok megnyomására (pl. a tarkó alatt, a felső csigolyák két oldalán...) a fájdalom erősödhet,

- köhögés, tüsszentés fokozhatja a fájdalmat,

- a nyak mozgásai kötöttek, az izmok feszesek.

A diagnózis főként a fenti tüneteken alapszik, illetve más tipusú fejfájás kizárásán. A nyak képalkotó vizsgálatára esetenként szükség lehet (röntgen, ér-ultrahang, MRI).

A terápia:

Mivel a fájdalmat nyaki probléma okozza, ezért elsődleges a nyak kezelése. Az izmok lazítása, relaxációja mellett a nyak tornáztatása illetve a manuálterápia (csontkovácsolás) segítenek legtöbbet. A csontkovács módszerek ebben az esetben főleg a nyak felső részére koncentrálnak, mert leginkább innen indul a fájdalom. Egyéb fizikoterápiás kezelések is hatékonyak lehetnek: például elektroterápiás vagy ultrahang kezelések, mindezeket az orvos javaslata szerint. Jó hatásúak az izmokat lazító, oldó krémek, és gyógynövényes krémek (például levendulás és rozmaringos – utóbbit magas vérnyomásnál kerüljük). Esetenként gyógyszerekre vagy akár helyileg adott injekcióra is szükség lehet.  Legjobb, ha több módszert is bevetünk.

FIGYELEM!

Különböző fejfájások vizsgálata és kezelése más és más. Más fejfájásoknál is előfordulhatnak hasonló tünetek, a diagnózist ezért az orvosra kell bízni. Egyénileg változó, hogy kinek milyen terápiára van szüksége, mi hatékony, és mi az ami inkább árt. Érdemes tehát az orvost megkérdezni a teendőkről.

Jó egészséget kívánok!

Dr. Megyaszai Márta

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mozgasszervi.blog.hu/api/trackback/id/tr218776090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása