Mozgásban tart! Mozgás életmódról és mozgásszervi betegségekről mindenkinek

Mozgasszervi blog

Mozgasszervi blog

Autoimmun

A titokzatos gyilkos

2016. április 17. - Márta Megyaszai

Továbbképzésen voltam a héten. Rendszeresen járunk ilyenekre, hogy az állandóan fejlődő tudomány új eredményeit követhessük, és a mindennapi munkában is alkalmazzuk.

Ezen a tanfolyamon (is) sok információ hangzott el az autoimmun betegségekről. Mindig megdöbbentenek ezek a betegségek: az összetettségük – hogy bármely szervrendszert érinthetnek, és a súlyosságuk- hogy némelyikük halálos lehet.

- Az autoimmun betegségek lényege, hogy az immunrendszer a saját sejteket, szöveteket támadja meg és pusztítja. És ez létfontosságú szerv is lehet, ami súlyos állapothoz vezethet.

- Miért támadja meg saját magát a szervezet? Ezt még nem lehet tudni. Bizonyosan vannak genetikai tényezők a dologban, de valamilyen egyébnek is hozzá kell járulni a kialakulásához. Folyamatosan kutatják mindezt.

- Az autoimmun betegségeknek számos fajtájuk van, attól függően, hogy melyik sejt/ sejtrészlet a támadás célpontja. Vannak olyan típusok, melyeknél csak egy szerv érintett, van ahol sok.

- Az immunrendszer működése nagyon összetett, bonyolult. Nagyon pontosan kell működnie a serkentő (támadó) és a gátló mechanizmusoknak, mindkettő egyenlően fontos. Az ellenséget (baktérium, vírus) meg kell támadni és el kell pusztítani, de egyszer a harcnak le kell állnia, mert túlzott, vagy túl hosszú ideig tartó támadás is károsodáshoz vezet (nem jó dolog a csatamező környékén lakókat is elpusztítani). És fontos rögtön felismerni a sajátot.

Kényes egyensúly tehát az immunrendszer működése, az sem jó a túl erős, és az sem, ha túl gyenge….

Az autoimmun betegségek egyes fajtáiról későbbiekben részletesebben írok.

Jó egészséget kívánok!

Dr. Megyaszai Márta

                                                                                        

A bejegyzés trackback címe:

https://mozgasszervi.blog.hu/api/trackback/id/tr538635328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása