Mozgásban tart! Mozgás életmódról és mozgásszervi betegségekről mindenkinek

Mozgasszervi blog

Mozgasszervi blog

Reumám van? (2)

A kopásos ízületi betegségek

2016. április 03. - Márta Megyaszai

A sokízületi gyulladásról a legutóbbi bejegyzésben írtam.

Most a reuma másik jelentéséről, az ízületi kopásos betegségekről (artrózis) lesz szó röviden.

A kor előrehaladtával mindenkinek kopnak az ízületei. Az azonban egyénileg változó, hogy kinek milyen mértékben, és az is, hogy mikor jelentkezik bármilyen panasz a kopás mellett.  Kopás minden ízületben előfordulhat, vannak viszont gyakrabban érintett ízületiek. 

Lássunk röviden néhány érintett ízületet és tünetet. 

Mely ízületeknél fordul elő leggyakrabban kopás?

Gyakran fordul elő kopás a térdekben és a csípőkben a nagy ízületek közül. A kisebb ízületek is érintettek lehetnek, a lábon a nagyujj alapízülete, a kézen pedig az ujjak perceinek ízületei valamint a hüvelykujj csuklóhoz közeli alapízülete a leggyakrabban panaszos.A gerinc kopásos betegségeiről egy későbbi alkalommal írok.

Mi az oka a betegségnek?

Minden ízület természetesen öregszik, kopik. Az, hogy egyes ízületek kopása fokozott, okozhatja túlterhelés, túlhasználás, statikai eltérés, és gyakori a genetikai hajlam.  Sokszor látszólag semmilyen ok nem fedezhető fel a probléma hátterében.

Mik a tünetek?

A mozgás kötöttebbé válik, az ízület elveszíti a korábbi rugalmas mozgását. Fájdalom olykor  csak későbbi stádiumban kezdődik, leggyakrabban hullámzóan jelentkezik: vannak rosszabb és jobb periódusok. Egy-egy periódus akár hetekig-hónapokig is tarthat. Előfordulhat, hogy az érintett ízület begyullad, beduzzad.

Hogyan lehet kezelni?

Sokféle terápiás lehetőség áll rendelkezésre, de nincs még olyan gyógyszer vagy módszer, mely a folyamatot megállítja vagy akár visszafordítja.  Tehát a kopás jelenleg nem gyógyítható. A terápia az adott ízület állapotának, a panaszoknak és tüneteknek megfelelően változik: A mozgás kötöttsége esetén megfelelő gyógytorna szükséges, emellett segít lazítani a nyújtások, (akár pl. jóga), masszázs, fizikoterápiás kezelések, gyógyfürdők, krémek. Fájdalom esetén is szóba jönnek az előbbi módszerek, de szükség esetén fájdalomcsillapító gyógyszerre is szükség lehet.  Gyulladás esetén gyulladáscsökkentő módszerekkel kell kiegészíteni a kezelést. Megelőzésként és a regeneráció elősegítésére porcvédő készítmények szedhetők kúraként (pl. glükozamin és condroitin tartalmúak, zöldkagyló kivonat, kurkuma is megpróbálható, stb.).

Mire számíthatunk?

Sok esetben a kopás megfelelő kezeléssel lassítható, a súlyos problémák elkerülhetők. Ritkán előfordulhat azonban, hogy a jó kezelés mellett is súlyosbodik a probléma és műtéti megoldásra lesz szükség.

Terápiás tippek:

-          Ha nincs gyulladás, jók a melegítő típusú krémek, pakolások. A  gyógynövények közül: levendula, rozmaring illóolaj 1-1 cseppje a  krémbe keverhető, de kaphatók nagyon jó, előre elkészített gyógynövényes krémek is. Ezek közül a feketenadálytő és az árnika is választható.

-          A torna a mozgásszervi problémák kezelésének alapja. Megfelelő tornával a kopásos folyamat lassítható. (Kéztornához sokféle eszköz is kapható)

-          Porcvédő készítmények recept nélkül is kaphatók a patikában, évente 1-2 kúra hasznos. 1 kúra 3 hónapig tartson.

-          Alternatív terápiák közül az akupunktúra jó fájdalomcsillapító.

 

Jó egészséget kívánok! 

Dr. Megyaszai Márta

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mozgasszervi.blog.hu/api/trackback/id/tr258556560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása