Mozgásban tart! Mozgás életmódról és mozgásszervi betegségekről mindenkinek

Mozgasszervi blog

Mozgasszervi blog

Az SNSA betegségcsoport

A gyulladásos ízületi betegségek érdekes csoportja

2018. július 29. - Márta Megyaszai

Tudta, hogy egyes bélgyulladásokhoz gyakrabban társul ízületi gyulladás? De a pikkelysömör nevű bőrbetegség mellett is gyakori az artritisz (ízületi gyulladás). Ugyanígy érvényes ez néhány szemgyulladásra is… Hogyan kapcsolódnak össze ezek a betegségek? Erről lesz szó ebben a bejegyzésben.

Nagyon sok beteg adatainak feldolgozása során figyelték meg, hogy bizonyos betegségekhez, tünetekhez gyakrabban társul ízületi gyulladás. Emellett arra is felfigyeltek, hogy egyes ízületi gyulladásoknál gyakoribbak az említett egyéb tünetek. Ennek az érdekes betegségcsoportnak a neve SNSA (Seronegatív Spondarthritis).

Nézzük, mi is tartozik ide.

  1. Pikkelysömörhöz társuló ízületi gyulladás.

A pikkelysömör nevű krónikus bőrbetegség esetén gyakoribb az ízületi gyulladásoknak néhány típusa (sokízületi gyulladás, gerincet érintő gyulladás, nagyízületeket érintő gyulladás, stb)

  1. Bélgyulladásokhoz társuló ízületi gyulladás

A bélgyulladások közül a kolitisz (colitis ulcerosa és Crohn betegség) mellett látunk gyakrabban ízületi gyulladást.

  1. SPA (Spondilitisz ankilopoetika) régebbi nevén Bechterew betegség

Ez a gerinc gyulladásos megbetegedése, mely súlyos esetben és kezelés nélkül a gerinc elmerevedéséhez vezethet.

  1. Reaktív ízületi gyulladások

Baktériumok okozta fertőzés után, az arra érzékenyeknél alakulhat ki pl. sokízületi gyulladás, mely olykor krónikussá is válhat. Szerencsére nem mindig.

Mi köti össze ezeket a betegségeket?

Genetikai hajlam szükséges a betegség kialakulásához. Ez azonban még nem pontosan ismert. Néhány genetikai variációról már van információ, ilyen például a HLA B27. De más genetikai tényezők is szerepet játszhatnak, valamint a betegség kialakulásához, fellobbanásához valószínűleg egyébre, külső hatásra is szükség van. Kutatások folynak például fertőzések szerepének tisztázására.

Hogyan működik gyakorlatban a betegségek közötti kapcsolat?

-          Gyakran egy betegnél látjuk a két betegség kapcsolódását. Például valakinek előbb pikkelysömöre kezdődik, majd később, akár sok év múlva indul az ízületi gyulladás. Fordított sorrend is lehetséges. Ekkor a pontos diagnózis várat magára. Ilyenkor ugyanis előbb az ízületi gyulladás kezdődik, a másik betegség hiányában azonban nem határolható be pontosan milyen fajta. Szerencsére a kezelés a betegségcsoporton belül hasonló, így az SNSA kezelése időben elkezdhető. 

-          Előfordul, hogy nem egy betegnél figyeljük meg a tünetek társulását, hanem rokonoknál. Például az egyik családtagnak (szülő, nagyszülő, testvér, gyermek, stb) pikkelysömöre van, a rokonánál pedig ízületi gyulladás alakul ki de nincs pikkelysömöre. Tehát a tünetek vegyesen is előfordulhatnak az öröklődés alapján.

-          Az SPA esetén is előfordulhat bélgyulladás.

Mik a betegségcsoport közös jellemzői?

-          nincsenek immunológiai eltérések a laborban (például negatív a reumatoid faktor),

-          nagyon gyakori a medence-keresztcsonti ízület gyulladása (sacroileitis), ezt gyakran keresi az orvos a vizsgálatokkal, mert diagnosztikus jelentősége van,

-          ha végtagi ízületet érint a betegség, akkor gyakoribb a nagyízületek érintettsége (pl. térdek, csípők, bokák),

-          gyakori a családi halmozódás, mint erről fentebb írtam.

-      sok szempontból a terápia is hasonló, vagy hasonló alapokon nyugszik még abban az időben is, amikor pontosan nem ismert, hogy melyik csoportba sorolható adott esetben a betegség.

A közös jellemzőkön túl, minden egyes betegség önálló jellemzőkkel is bír. Ezekről külön-külön bejegyzésekben írok.

Jó egészséget kívánok!

Dr. Megyaszai Márta

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mozgasszervi.blog.hu/api/trackback/id/tr5612819588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása