Mozgásban tart! Mozgás életmódról és mozgásszervi betegségekről mindenkinek

Mozgasszervi blog

Mozgasszervi blog

Mire jók a fizikoterápiás kezelések?

Mozgásszervi betegségek fizikoterápiája

2016. december 11. - Márta Megyaszai

A fizioterápia különböző fizikai és kémiai energiákkal való gyógyítást jelent. Ez lehet, hogy misztikusan hangzik, de a mozgásszervi betegségek kezelésében régóta és gyakran használjuk. Sokszor ír ki fizioterápiát a reumatológus a sajgó ízületekre, izomfájdalomra és egyebekre.

Fizikoterápia vagy fizioterápia?

A fizioterápia tágabb fogalom, mint a fizikoterápia. A fizikoterápia („k”-val) a fizikai energiákat használó kezeléseket jelenti (azaz elektromossággal, hővel, fénnyel, mechanikai hatással, mágnesességgel). A fizioterápia („k” nélkül) mindezt és plusz a kémiai hatásokat (pl. a gyógyfürdők hatóanyagainak hatását) is magában foglalja.

Lássuk mik ezek a terápiák és mire jók!

A fizioterápiás kezeléseket a ható energia alapján csoportosítjuk.

Minden fizioterápiás kezelés egyrészt ott hat ahová a kezelést tették (ez a helyi, közvetlen hatás).  Másrészt reflexes úton távolabbi testtájakra is hatása lehet, vagy a reflexek visszahatnak a kezelés közvetlen területére.

Íme a csoportosítás:

-          Mechanikai energiákkal dolgozó kezelések:

1, Mozgásterápia: torna, edzés, gyógytorna. Igen, ezek is fizikoterápiás kezelések, Angol nyelvterületen a fizioterápia egyet jelent a gyógytornával.

2, Masszázs. Nagyon sok fajtája van, a bejegyzésnek nem célja ezek ismertetése.

3, Ultrahang kezelés. Az ultrahang az emberi fül számára nem hallható hangtartomány. Az ultrahangot vizsgálómódszerként is használjuk. Kezelésként alkalmazva a kezelés helyén a szövetekben rezgést idéz elő, ezért mikroszkópikus szöveti masszázst okoz. Mire jó? Lazítja a kötőszöveteket, izmokat. Felpuhítja az izomcsomókat. Elsődlegesen használt kezelés ízületi meszesedések esetén. Értágító és keringésjavító a kezelés helyén. Ultrahang segítségével különböző hatóanyagok helyi bevitele elősegíthető (pl. krémek így hatékonyabbak lesznek). Erőteljes kezelés, nem mindenkinél használható.

-          Elektromos árammal ható kezelések:

Ezeknek nagyon sok fajtája van. Közülük az orvos mindig az adott problémának megfelelő kezelést választja. A problémás területre elektródák kerülnek, ezek elhelyezése is fontos a kezelés szempontjából. A kezelés hatása az elektródák elhelyezésétől és az áramformától függ.  Mire jó? A kezelések hatásai szerteágazók: fájdalomcsillapító (ez az elsődleges hatás), gyulladáscsökkentő, ödéma csökkentő, keringésfokozó hatásuk van a különböző típusoknak eltérő arányban. Az elektroterápiát izom-ingerlésre is használjuk, például gyengült, vagy bénult izmok esetén. Fitneszben is használnak izom-ingerlést.  Az elektroterápia kombinálható ultrahang kezeléssel. Az elektromos elektródák alá különböző hatóanyagok tehetők, az áram pedig fokozza a bőrön való bevitelt (ez az iontoforézis kezelés).  Elektroterápia a legtöbb mozgásszervi probléma esetén használható.

-          Fénykezelések:

Számos fénykezelés létezik: infravörös, ultraibolya, lézer, bioptron kezelések, stb.. Az infravörös kezelés melegítő hatású, ennek keringésjavító, izomgörcsoldó és így fájdalomcsillapító hatása van. Emellett nem csak mozgásszervi betegségekben használjuk, ismert például a fül-orr-gégészeti betegségekben való használata (pl. krónikus arcüreg gyulladás esetén). Az ultraibolya kezelést főleg bizonyos bőrbetegségek esetén alkalmazzuk: pl. pikkelysömör, durva pattanásos bőrbetegség, stb. Igen, a napozás is fényterápia, ha kezelés céljából fekszünk ki a napra. A lézerkezelésnek (lágy-lézer terápia) fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és sebgyógyulást elősegítő hatása van. Ízületi gyulladásoknál gyakran alkalmazzuk.

-          Hőkezelések:

Ez a hideg és a meleg használatát jelenti a kezelésben. Részletesen nem is írok róla, annyira közismert. Ide tartozik a jegelés, a hideg vagy meleg borogatások, jégkamra, szauna, meleg fürdők, stb. A hidegnek gyulladáscsökkentő hatása van, a meleg görcsoldó, csökkenti az izmok feszességét.

-          Mágnes terápia:

A mágneses tér lehet úgynevezett statikus vagy pulzáló. Utóbbi pontosabban adagolható, variálható. Keringésjavító hatása van, ezért mozgásszervi fájdalmak csillapítására használatos, és fontos a csontokra való hatása. Utóbbi miatt alkalmazzuk csonttörések gyógyulásának elősegítésére, ízületi protézisek kezdődő lazulásánál, Sudeck- betegségben (ami egy reflexesen kialakuló csontritkulás fajta) és kopásos mozgásszervi betegségekben.

      -    Hidroterápia

A vízzel való gyógyításnak szerteágazó formái vannak. A vízben való tartózkodás a víznyomás (hidrosztatikai nyomás), a felhajtó erő és a víz hőmérséklete miatt számos élettani hatással bír. Hat az erekre, a szív- és keringési rendszerre, a tüdőre, a vesére és persze a mozgásszervekre is. Vízben könnyebb mozogni a gravitációs hatás csökkenése miatt, de más szempontból nehezebb is a nagyobb ellenállás miatt. Ezeket a hatásokat a vízi torna, aquafitnesz során remekül ki lehet használni. Vizes kezelés a súlyfürdő is, ami hazánkban igen elterjedt, a gerinc és különböző végtagi ízületek nyújtására használjuk.

      -    Egyéb fizikoterápiák:

Klímaterápia, barlangterápia.

 Kémiai hatások:

Már előbb is említettem, hogy a gyógyvizekben lévő hatóanyagok hatása kémiai, de az egyes kezelések hatóanyagok bevitelével való kombinálása is vegyes (fizikai+kémiai) kezeléshez vezet. Krémeket használhatunk az ultrahang és az elektromos kezelésekhez.

A gyógyfürdőkről egy másik bejegyzésben írok részletesen.

 

Figyelem!

-          A fizikoterápiás kezeléseket szakember javasolja! A különböző betegségekben egyes kezelések előnyben részesítendők, mások kevésbé ajánlottak.

-          A legtöbb fizikoterápiás kezelésnek vannak ellenjavallatai. Például gyulladt, sérült bőrre nem tehetünk kezelést. Pacemaker-rel rendelkezők elektroterápiát nem kaphatnak. Beültetett fém ne legyen az elektroterápia útjában. Stb… Ezért orvosi javallat szükséges a kezelésekhez.

-          A fizikoterápiás kezelések többsége lassan hat, és nem mindig elegendő önmagában. Vannak betegségek, amikor nem ez az elsődleges kezelés típus, hanem másra van szükség.

Jó egészséget kívánok!

Dr. Megyaszai Márta

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mozgasszervi.blog.hu/api/trackback/id/tr2012040945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

avsk 2017.02.21. 19:45:29

Jónapot
szeretnék érdeklődni, hogy a fizikoterápiáknak lehetnek e mellékhatásai. személy szerint fél oldali arcideg bénulásom van és már vagy 40 elektromos stimuláláson voltam de még semmi eredmény. érdeklődnék, hogy a fizikoterápiának hosszabb távon lehetnek mellékhatásai az arc idegekre?

Márta Megyaszai 2017.02.21. 19:53:24

@avsk: Kedves Kérdező! Az arcideg bénulás esetén használt idegstimulációnak az arc idegekre nincsen mellékhatása. A stimuláció az ideg normál működését próbálja utánozni és így az izmok sorvadását (idegbénulás miatti maradandó károsodását)is megakadályozza. Sajnos az arcideg bénulás sokszor nagyon lassan gyógyul, hosszú hónapokat vehet igénybe a javulás. A kezelést orvosa irányítja, aki a betegség alakulásának megfelelően javasolja a további szükséges kezeléseket. Jobbulást kívánok!: Dr. Megyaszai Márta

DLA 2018.03.11. 09:26:09

Kérem segitsenek!

Jónapot. Multhéten elektromos sugárkezeléses fizioterápiára irt elő a háziorvos az aszmámra. Pajzsmirigy problémám és aszmám van, a aszmára szedett gyogyszerek erössége miatt szivritmuszavaraim lettek amire szintén gyogyszert szedek. 12 napos kezelést irt fel az orvos, a 7.nél tartok de már a legelső kezelés után éreztem hogy valami nincs rendben, naprol napra erősödő fáradékonyság és legyengülést érzek, illetve minden kezelés után égő, szúró fájdalmat érzek a kezelés helyén (a hátamon) aminek szemmel látható nyomai is vannak(mintha a vérerecskék ki lennének égve a bőröm felületére), panaszaimra azt a választ kaptam hogy ezek a tünetek normálisak de kezdek kételkedni. Szeretném más fizioterápiás kezeléssel foglalkozokat is megkérdezni hogy ezek a tüneteknek, panaszoknak valóban normálisnak tekinthetők e vagy sem?

Válaszukat előre is köszönöm!

Márta Megyaszai 2018.03.11. 09:41:21

@DLA: Kedves Kérdező! A legtöbb fizikoterápiás kezelés típusnál előfordulhat, hogy eleinte nem csökkennek a panaszok, sőt olykor fokozódnak. Ezért mondták Önnek, hogy ez normális. Azonban ez a hatás nem mehet túl egy határon, ezért, ha továbbra is rosszul érzi magát, mindenképpen jelezze orvosának. A bőrpír a kezelés után átmenetileg lehet szintén normális jelenség, de ha tovább ott marad, ezt is mindenképpen mutassa meg (a bőrön nem maradhat tartós nyoma a kezelésnek). A kezelés közben jelentkező égő fájdalomról a kezelő fizioterápiás asszisztensnek feltétlenül szóljon, lehetséges, hogy lentebb kell venni a kezelés erősségét. Jobbulást kívánok! Dr. Megyaszai Márta
süti beállítások módosítása