Mozgásban tart! Mozgás életmódról és mozgásszervi betegségekről mindenkinek

Mozgasszervi blog

Mozgasszervi blog

Sarkantyú

Csontkinövés a sarokcsonton

2016. szeptember 18. - Márta Megyaszai

Gyakori eltérés a sarok hátsó de még gyakrabban talpi oldalán található csontkinövés. Maga a kinövés nem fáj. De ha gyulladást okoz, akkor nagyon! Mit lehet ekkor tenni? Eltüntethető a csontkinövés?

Mi az a sarkantyú?

Sarokfájdalom esetén készített röntgen felvételeken gyakran látunk sarkantyút, azaz meszes tüskét a sarokcsonton. (A röntgen leleten ez exostosis néven van leírva.) Ez a sarokcsont alsó vagy hátsó oldalán fordulhat elő. A sarok alsó felszínén lévő csontkinövés a hosszanti szalag eredési területének meszesedése, a sarok hátsó felszínén pedig az Achilles ín tapadásának meszesedése.

Hogyan alakul ki?
A meszesedés túlterhelés, vagy irritáció miatt jön létre. Ilyen például - és ez a leggyakoribb - ha lúdtalp miatt túlfeszül a talpi szalag. A talpi szalag feladata többek között, hogy a talpi boltozatot áthidalva tartson. Ha a boltozat lelapul, az áthidaló szalag túlfeszül, és erősebben húzza az eredési területet. Erre a szervezet meszesedéssel reagál.

Krónikus gyulladás esetén is kialakulhat meszesedés, főleg az Achilles ínnál. Ilyenkor felmerülhet gyulladásos reumatológiai betegség lehetősége, amennyiben más tünetek is utalnak rá. Ekkor tehát nem a túlfeszülés az ok, hanem az egész szervezetet érintő immunbetegségről van szó. Lényegesen ritkább, mint a túlterheléses irritáció.

Mi hajlamosít a kialakulására?

A túlterheléses típus nagyobb eséllyel alakul ki túlsúly, nem megfelelő lábbeli viselése és tartós megterhelés (pl. állómunka végzése) esetén.

Milyen panaszokat okoz?

A meszesedés önmagában nem fáj, viszont az általa okozott gyulladás igen. Ilyenkor a sarokra ráállni, lépni nagyon fájdalmas tud lenni. Főleg, ha a talpi oldalon van a gyulladás.

Hogyan kezelhető?

Pihentetés, a láb óvatos tornáztatása, a lábszár izmainak nyújtása és masszírozása segít, egyéb terápiákkal együtt alkalmazva. A fizikoterápiás kezelések egyszerű esetben jó hatásúak. Sokféle gyulladáscsökkentő krém kapható, érdemes kipróbálni valamelyiket. Gyulladáscsökkentő gyógyszert orvosi javaslatra szedjünk. Az erős sarokfájdalom ezeknek a kezeléseknek néha ellenáll. Amennyiben a fentebb leírt a kezelésekre nem szűnik a fájdalom, akkor a legerőteljesebb terápiák egyikét kell választani: ez a lökéshullám terápia,  az injekció vagy a röntgen besugárzás. Nagyon ritkán kerül sor műtétre.

El lehet tüntetni a meszesedést?

Gyógyszerekkel, kezelésekkel nem. De ha nem idéz elő gyulladást, akkor szerencsére semmilyen panaszt, fájdalmat nem okoz. Ezért a kezelés elsődleges célja a gyulladás megszüntetése és nem a mész eltüntetése. Ez minden ízületi területre érvényes. A meszesedés legtöbbször a szervezet védekező reakciójaként alakul ki.

Fontos! Nem hihetők az olyan hirdetések, melyek azt ígérik, hogy egy gyógy-készítmény (kapszula, ital, krém, stb.) oldja a meszet. Szerencsére ez jelenleg nem lehetséges. Hogyan válogatna a készítmény, hogy melyik meszet oldja: a rendes csontot, vagy a plusz meszesedést?

Kezelések otthonra

-          Torna: Kezelésként és megelőzésként is hasznos a láb tornáztatása. Ebbe beletartozik a boka lazítása és fontos a vádli nyújtása is az alsó végtag izmainak erősítése és a lúdtalpnak megfelelő torna mellett.

-          Hideg: Az erős sarokfájdalmat csillapítja a hideg borogatás vagy a jegelés. A jeget mindig száraz ruhán keresztül tegyük a sarokra, a nedves hideg sose érje közvetlenül a bőrt. A jég csak 5-10 percig legyen a lábon (ellenkező esetben még fokozódhat is gyulladás), majd fél óra múlva ismételhető a jegelés.

-          Krémek: Gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító krémek recept nélkül is kaphatók. Hatásukat fokozni lehet, ha bekrémezés után zoknit húzunk a lábra. Még erősebb hatás elérése érdekében a zoknira még nylon is tehető (fólia, vagy lábujjaknál lyukas zacskó). Ilyenkor figyelni kell, hogy ez utóbbi jólesik–e a lábnak, mert ha nem, akkor le kell venni.

-          Gyógynövényes krémek, pakolások segítenek a fájdalom oldásában: rozmaringot, levendulát, árnikát tartalmazó készítményeket keressünk elsősorban.                         

-          Masszázs lazítja a feszes szöveteket a lábon. Óvatosan próbáljuk, a fájdalmas területet kihagyva.

-          Átmenetileg használható cipőbe szilikon sarokemelő, talpi sarkantyú esetén a sarokemelő közepén kis lyuk található, hogy ne nyomja tovább a fájó területet.

-          Megelőzésben fontos a kényelmes cipő választása mindennapokhoz. Sportoláshoz, futáshoz pedig vannak sportnak megfelelő cipők, a legjobb kiválasztásában sportszaküzletben szakértő segítséget kaphatunk. Futás rugalmas talajon jó, a kemény talaj nem csak a sarokcsont környékét károsítja. Sportolás előtt a bemelegítést, sport után a nyújtást ne hagyjuk ki!

 

Jó egészséget kívánok!

Dr. Megyaszai Márta

A bejegyzés trackback címe:

https://mozgasszervi.blog.hu/api/trackback/id/tr4711718519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása