Mozgásban tart! Mozgás életmódról és mozgásszervi betegségekről mindenkinek

Mozgasszervi blog

Mozgasszervi blog

Szteroidok

Veszélyes szerek?

2016. augusztus 28. - Márta Megyaszai

Sokan hallottak már a szteroidokról. Az internetről, a szomszédtól és a barátnőtől ijesztő információkat kapunk. Ezeket hallva természetes, hogy félünk az ilyen szerektől. Gyakran előfordul, hogy a rendelőbe belépő páciens már az ajtóban kijelenti, hogy bármi is a baja, de szteroidot azt ne… Persze azt is tudjuk, hogy a konditerem néhány izmos férfitagja valamiféle szteroidtól lett olyan nagyon izmos…

Mi hát az igazság a szteroidok körül? Jók valamire vagy tényleg olyan veszélyesek? Miért van olyan rossz hírük?

Ezekről írok röviden.

Mik azok a szteroidok?

A szteroidok olyan vegyületek, melyek kémiai szerkezetükben egy úgynevezett szterán váz szerkezetet hordoznak. A szervezetben sokféle szteroid fordul elő normálisan is:  

- a koleszterin (a nevében is felismerhető, hogy szteránvázas)

- nemi hormonok: tesztoszteron (férfi nemi hormon), ösztrogén és progeszteron (női hormonok)

- anyagcsere hormonok: glükokortikoidok és mineralokortikoidok (egyszerűbb nevük sajnos nincsen): ezek számos anyagcsere folyamatért és más szervezeti működésekért is felelősek.

A koleszterin a többi hormon elkészítésének alapanyaga, tehát szükség van rá bizonyos mennyiségben! Ha túl sok van belőle, akkor érelmeszesedéshez, betegséghez vezethet. (Általában csak ez utóbbit halljuk.)

Mik azok a szteroid gyógyszerek?

A szteroid szer megnevezést alapvetően kétféle hormonra szokták használni: a glükokortikoidokra és a tesztoszteronra. (A többi hormont –pl. a női hormon alapú fogamzásgátlókat - nem hívjuk szteroid gyógyszernek.) A két szteroidként ismert hormon közül izomnövelésre a tesztoszteron alkalmas, persze ennek is vannak mellékhatásai, de erről a hormonról én itt most nem szólok.      Maradnak a glükokortikoidok...

Milyen hatásai vannak a kortikoid típusú szteroidoknak?

Fantasztikusan hatékony gyulladáscsökkentők. Lecsendesítik az immunrendszer túlműködését, vagy rossz reakcióit. Ezért olyan hatékonyak az allergiától kezdve az asztmán, sokízületi gyulladáson és autoimmun betegségeken át az ekcémáig számos betegségben. Akár életmentők is tudnak lenni. Hatásukat órák alatt elérik, ezért 1-2 nap alatt is képesek áttörni például egy hónapok óta fennálló, borzalmas fájdalmat okozó gyulladást.

Egy kis történelem

1948-ban számoltak be a szenzációs felfedezésről: a kortizon elképesztő javulást eredményezett sokízületi gyulladásos betegek állapotában. Az addig semmilyen szerrel nem kezelhető gyulladásos fájdalom napok alatt oldódott. A nagy lelkesedést a később jelentkező mellékhatások törték le.    A felfedezésért 1950-ben kapott Nobel-díjat Philip S. Hench, Edward C. Kendall és Tadeus Reichstein.

Milyen mozgásszervi betegségekben használatosak?

1, Amikor tablettában kell szedni:

- autoimmun betegségek kezdeti terápiájában vagy fellángolásuk idején, amíg a betegségre adott másik szer nem éri el a megfelelő hatását,

- Ez vonatkozik a sokízületi gyulladásra is,

- Erősebb lumbágó, vagy isiász, (idegbecsípődés, ideggyulladás) esetén,

- Néhány egyéb gyulladásos betegségnél.

2, Amikor infúzióra lehet szükség:

- Főleg a fenti betegségek súlyos eseteiben.

(Az egész testre érvényesülő hatást izomba adott injekcióval is el lehet érni, bár ekkor kevésbé tudjuk a bekövetkező hatást a dózis módosításával pontosan követni.)

3, Helyileg adott injekciók: ez azt jelenti, hogy a fájdalom helyére, vagy a fájdalom okát képező elváltozás területére kell az injekciót beadni. Ez nagyon gyakori mozgásszervi alkalmazási mód. Mikor alkalmazható helyi injekció?

- Ízületi gyulladások számos változatában, ha egy ízület kiemelten gyulladt,

- kopásos – meszesedéses ízületi betegségek gyulladásos fázisában,

- befagyott váll szindróma, váll ütközési szindróma (impingement),  vállgyulladások eseteiben,

- ínhüvelygyulladásoknál,

- íntapadási gyulladásoknál, teniszkönyök és golfkönyök esetén,

- nyáktömlő gyulladásoknál (burzitiszek),

- pattanó ujj gyógyítására,

- ganglionoknál,

- alagút szindrómáknál,

- lumbágo, isiász egyes eseteiben,

- és még néhány egyéb helyi gyulladásnál.

Szinte nincs olyan ízületi terület, ahová ne lehetne helyi injekciót beadni. De nem mindig erre van szükség, a felsorolt betegségekben sem! Ezt mindig az orvos dönti el a vizsgálati eredmények alapján.

Tényleg veszélyesek?

Hosszú távú rendszeres szedés, ismételt használat esetén igen. Rövid ideig szedve csak ritkán van mellékhatásuk. Éppen azért az átgondolt, indokolt használat szerencsére viszonylag kevés veszélyt rejt.

Milyen mellékhatásai vannak?

A szerteágazó mellékhatások miatt van rossz híre a szteroidoknak. Szinte nincs olyan anyagcserefolyamat, vagy szervrendszer, melynek működésében ne tudna kárt tenni a szteroid hosszabb távú alkalmazás esetén. A mellékhatások jelentkezési ideje a dózistól és a gyógyszer típusától is függ. Nagyobb adagnál hamarabb jelentkeznek a káros hatások.

Néhány a fontosabb mellékhatások közül:

-          a szénhidrát anyagcsere felborulása (magasabb vércukorszint),

-          magasabb vérnyomás,

-          ödéma hajlam,

-          elhízás (főleg a törzsön), az arckontúr megváltozása,

-          gyomor-érzékenység,

-          fertőzésekkel szembeni védekezőképesség csökkenése,

-          szürkehályog,

-          a bőr elvékonyodása, sérülékenysége,

-          csontritkulás,

-          izomgyengülés,

-          és még számos egyéb kedvezőtlen hatás….

Az 1950 óta összegyűlt tapasztalatok segítenek abban, hogy a szteroidok alkalmazása minél kevesebb káros hatással járjon.

 

Jó egészséget kívánok!

Dr. Megyaszai Márta

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mozgasszervi.blog.hu/api/trackback/id/tr6111657744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2016.08.29. 22:01:57

Köszönöm a rövid összefoglalót.

padlogaz 2016.08.29. 22:03:56

Hasznos es tanulsagos iras.
Koszonom.

Éva Gajda 2016.08.29. 22:04:30

KEDVES DOKTORNÖ! ÉVEK ÓTA SZEDEK NAPI 4MG. MEDROLT.MELLETTE CELEBREXET,LEFLUNOMIDOT.SEROPOZITIV RA-RA.PANASZAIM NEM SZÜNNEK. MOST INHÜVELY GYULLADÁSOM VAN. KÉZUJJAIM,TÉRDEIM FÁJNAK. A TÜDÖMBEN KEREKÁRNYÉKOKAT TALÁLTAK jÓL VAN EZ IGY?

Márta Megyaszai 2016.08.29. 22:11:18

@Éva Gajda: természetesen nem jó nagyon hosszan szteroidot szedni. Olykor azonban nagyon nehéz az RA-t szteroid nélkül kezelni, az Önt gondozó, és legjobban ismerő orvossal lenne jó a kezelést átbeszélni, ha még ez nem történt volna meg. Mindenképpen jó tudni, mi miért történik a kezelésben, és milyen egyéb megoldások lehetségesek. Jobbulást kívánok! Dr. Megyaszai Márta

Marques 2016.08.29. 22:11:36

Sosem fog megváltozni az orvosok reflexe. Idegbecsípődés, íntapadási gyulladás esetén miért a szteroidot javasolják, miért nem egy jó csontkovácsot?

Márta Megyaszai 2016.08.29. 22:22:48

@Marques: Köszönöm a kommentet! Ebben a bejegyzésben a szteroidok lehetséges felhasználásáról írtam. Ez nem azt jelenti, hogy minden problémára elsőként szteroidot javasolna bármelyik orvos, hanem csupán azt, hogy mely betegségekben lehet egyáltalán adni, ha nagy a baj. Én magam is csontkovács vagyok, aki emellett a mozgást, a gyógytornát tartja a legfontosabb mozgásszervi terápiának, így elsősorban e kettőt ajánlom. Természetesen a terápia mindig a betegségtől függ. A szteroidok nem az elsőként választandó terápiás lehetőségek, hanem sokszor az utolsók... A korábbi bejegyzéseimben alig említettem a szteroidokat, mert ezek nem jönnek szóba csak ha más nem működik... érdemes a korábbi bejegyzésekbe is beleolvasni... Üdvözlettel: Dr. Megyaszai Márta

Bundica 2018.03.11. 09:41:49

Tisztelt doktornő!Nekem Biceps tendinitist,és Váll bursitist megállapított a reuma orvos,a jobb válam-karom nagyon nyomó gyulladásban van,Kenalog és Lidocain helyi injekciót kaptam,de 1 nap múlva megint ugyanúgy fáj-már nem bírom,szinte elviselhetetlen,meddig tarthat ez,illetve hány injekció kéne oda?Ugyanakkor az orvos,semmit nem írt ki,de még egy ultrahangot sem,meg kenőcsöt semmit,és fáj,mit tudok tenni??és az L.V medialis túlsúlyú discus hernia is van,ami szinte gyakran gyulladásos hátfájásokat idéz elő-gyakran a sérvkötőt használom,abból lábra stb zsibbadás,stb vizelet probléma tartás bénulás stb nincs.ezzel mit lehet tenni??Előre is köszönve várom mihamarabbi válaszát.Ferenc.

Márta Megyaszai 2018.03.11. 09:54:19

@Bundica: Kedves Kérdező! Egy Kenalog injekció után általában 7-10 nap múlva már sokkal jobban kellene lennie az injekciózott területnek. ha van javulás, de nem tökéletes ha helyzet, szóba jöhet még 1 injekció, de legtöbbször az első injekció elég szokott lenni. Mivel az Ön panaszai nem javultak, ezért érdemes kontrollvizsgálaton orvosa segítségét kérni, hogy panaszai alapján meg tudja tervezni a szükséges vizsgálatokat illetve további kezelést. Ez vonatkozik a gerincére is. Meg kell jegyezzem, hogy a hát és derékfájás kezelése elképzelhetetlen rendszeres gerinctorna nélkül. Tartós javulás a gerinc izmait gyengítő tartós fűző (rögzítő) viselés és rendszeres gyógyszeres terápia mellett sosem jön létre, csakis jó tornával. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta
süti beállítások módosítása