Mozgásban tart! Mozgás életmódról és mozgásszervi betegségekről mindenkinek

Mozgasszervi blog

Mozgasszervi blog

Ínhüvelygyulladás

Mit jelent az ínhüvelygyulladás és hogyan kezelhető?

2016. augusztus 14. - Márta Megyaszai

Csuklóízület körüli panaszok hátterében különösen gyakran áll ínhüvelygyulladás, de máshol is előfordulhat. Legtöbbször könnyen diagnosztizálható probléma, de a makacs gyulladás kezelése nem mindig egyszerű.

Mit jelent az ínhüvelygyulladás és mit lehet tenni, ha már kialakult.

Erről írok röviden.

Mire valók az ínhüvelyek?

A test több pontján az inakat ínhüvelyek veszik körül. Ezek olyan zsákszerű képződmények, melyekben kevés folyadék biztosítja azt, hogy az ín könnyen csússzon a körülötte lévő szöveteken (pl. csontokon, másik ínon, stb). Ha nem lenne ilyen csúszást segítő „szerkezet” az inak körül, akkor az ín nagyon hamar elhasználódna, kevés mozgás után is begyulladna, akár végül felrostozódva elszakadna.

Hol találunk ínhüvelyeket a testben?

Ínhüvellyel körülvett inakat főleg a csukló és a boka körül találunk, ezért itt a leggyakoribb ennek gyulladása is.

Néhány példa:

A csukló környékén:

- Nagyon gyakori a hüvelykujj oldalánál lévő feszítő inak túlterheléses gyulladása (pl. kismamák: a baba emelése, tartása miatt, házimunka, stb).

- A csukló feszítő ínhüvelyeinek gyulladása, mely sokféle túlterhelésre, megerőltetésre kialakulhat (számítógépes munka, zongoristák, házimunka, stb.)

- A csuklóhajlítók gyulladása sokszor valamilyen általános gyulladásos betegség (pl. sokízületi gyulladás, autoimmun betegségek) része, de létrejöhet többek között olyan túlterhelésekre, ami valamilyen eszköz használatával jár.

A boka környékén:

- A hajlító inak gyulladása a belboka mögött jelentkezik leggyakrabban.

- A feszítő inaké a bokaízület előtti területen, az oldalsó feszítőké a külboka alatt.

A boka körüli ínhüvelygyulladások sokszor sportterhelésre jönnek létre. Laza, vagy nem stabil bokaízület esetén sokkal könnyebben kialakulnak.

Mi az oka az ínhüvelygyulladásnak?

Mint fentebb írtam, leggyakoribb ok a túlterhelés, túlerőltetés. De számos más oka is van:

ha valamilyen sérülés, ütődés éri a területet, vagy ha egy másik betegség (pl. ízületi gyulladásos betegség) részeként jön létre. A háttérben állhat góc is vagy fertőzés. Instabil ízület is könnyebben túlterhelődik.

Milyen típusai vannak az ínhüvelygyulladásnak?

Lehet a gyulladás akut, folyadékos, de lehet krónikus, amikor az ín mozgatásakor ropogást (krepitációt) is érezhetünk, vagy akár az ínhüvely hegesedésével járó (sztenotizáló) forma is létezik.

Hogyan diagnosztizáljuk?

Első lépés a vizsgálat. Azok a mozdulatok, melyek az ín használatával járnak, fájdalmat okoznak. Ezért ha ezek a mozdulatok fájnak, a többi viszont nem, egyértelmű az ín érintettsége. Tapintással a gyulladásra utaló duzzanat is érezhető, vagy a fent említett ropogás. Ha nem egyértelmű, amit így találunk, ultrahang vizsgálattal lehet biztosabb diagnózishoz jutni. (MRI vizsgálatra csak ritkán van szükség.)

Hogyan kezelhető?

Mivel gyulladásról van szó, gyulladáscsökkentő módszereket kell választani.

Akut gyulladásnál: pihentetés (akár rögzítők használatával), hideg borogatás, gyulladáscsökkentő krémek, gélek használata, ritkán gyógyszeres kezelés segít. Kiegészítésként fizikoterápiás kezelések alkalmazhatók.

Az akut gyulladás néhány hét alatt szűnik.

Krónikus esetben: hideg csak akkor, ha jól csökkenti a panaszokat. A rögzítés, krémezés itt is hatékony. Előtérbe kerülnek a fizikoterápiás kezelések, és a gyógytorna.  Gyógytorna típusok közül nagyon hatékony a Terrier technika, de egyénileg változó, hogy mit használ a gyógytornász. A kynesiotape tapaszok is hatékonyan csökkentik a panaszokat. Akupunktúra, masszázs is bevethető. A krónikus gyulladás sokszor makacs, lassan oldódik, olykor néhány hónapra is szükség van a gyógyuláshoz. De!:

Ha már hosszú ideje nem gyógyul a gyulladás, érdemes vizsgálatokkal megnézni, hogy nincs-e valami egyéb a háttérben (góc, vagy egyéb betegség, általános gyulladás.) Az egyszerű ínhüvelygyulladás esetén a vérvételi eredményben nincs általános gyulladásos jel! (Tehát ha magasabb egy gyulladásos paraméter a laboreredményben, annak az oka nem önállóan az ínhüvelygyulladás.)

Megelőzés:

A kezelés részeként, fontos azt is megnézni, hogyan előzhető meg egy következő gyulladás kialakulása. Elkerülhető-e az a mozdulat, mely okozta a gyulladást? Ha nem, ki lehet-e ennek ellenére védeni egy következő gyulladást és milyen módszerekkel? Általános gyulladásos betegség esetén azt kell kezelni és ennek eredményeként az ínhüvelygyulladás is kivédhető.

Legközelebb az „íngyulladások” egy különleges formájáról, a „pattanó ujjról” írok.

Jó egészséget kívánok!

Dr. Megyaszai Márta

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mozgasszervi.blog.hu/api/trackback/id/tr2110410260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

farfadet 2016.08.15. 19:51:15

Kedves Doktornő, először is, gratulálok a bloghoz, nagyon hasznos.
Nekem a babám születése után alakult ki ínhüvelygyúlladás. Fél év szenvedés után megoperáltak, majd ultrahang, iontoforézis, lézer... végül a gyógytorna segített. Azóta recseg-ropog-pattan a csuklóm, könnyen elfárad. Lehet, hogy visszamaradt valami?

Márta Megyaszai 2016.08.15. 20:13:54

@farfadet: Kedves Farfadet!
Egy műtéttel sajnos mindig megváltozik valami (az a szövet amit műtöttek, vágtak). Ez a változás néha érezhető (pl. panaszt okoz) máskor nem. Panasz esetén érdemes foglalkozni vele, akár gyógytornával, további fizioterápiás kezelésekkel, lehetőleg nem gyógyszerrel. A gyógytorna az adott állapotnak megfelelően mindig változik, a módszert a gyógytornász határozza meg, de nagyon jók a különböző lágyrésztechnikák, pl. a bejegyzésben is szereplő Terrier technika. Akupunktúra, gyógynövényes krémek is megpróbálhatók. Ha a csukló pattanását a kicsi csontok eltérése okozza, manuálterápia is hasznos lehet. Mindezekhez azonban először vizsgálat szükséges, ami alapján a terápia menete megtervezhető, és így lesz egyénre szabott. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta

Oszka 2016.08.16. 06:57:02

Kedves Doktornô!
Én, " laikus" beteg viszonylag gyakran esem, estem, bele az inhüvelygyulladásnak nevezett betegségbe, melyet sajnos régen és gondolom ma is konzervatív kezeléssel kezeléssel próbálnak megoldani. Szerencsémre kb. 10 évvel ezelôtt talalkoztam egy fantasztikus módszerrel, melyet szerintem nagyon kevés helyen alkalmaznak még, ez pedig a myofasciális akupunktúra. Ezzel a módszerrel egy két kezelés után elmúlk a fájdalom és a kezelt izület tökéletesen mûködik, legyen ez egy bokaficam vagy a fent említett ínhüvelygyulladás. Sajnos ma még nagyon kevesen tudnak errôl a módszerrôl, de én merem állítani, hogy rengeteg idôt, pénzt és felesleges gyógyszerszedést spórolhatunk meg vele.
Öszinte tisztelettel: Oszka

YoMagam 2016.08.16. 06:57:19

nekem volt, semmitől nem múlt el, aztán valahogy képbe került az akupunktúra, eljártam igazi kínai orvosokhoz, és .. végleg elmúlt.
Előtte minden hagyományos szert kezelést kipróbáltak rajtam de hiába.
Úgyhogy.. marad a szurkálás azóta is ha baj van.

DanteTM 2016.08.16. 06:57:28

Kedves Doktornő! Nagyon köszönöm, hasznos és érthető, lényegretörő cikk!

szepipiktor 2016.08.16. 19:39:32

Remek írás.
Sportolóként tapasztalatom, hogy még a "ropogós" sérülés is pár hét alatt helyrehozható a Phenylbutazon + rögzítő fásli párossal. Igaz a kötést nem javasolja a gyártó, de a sérülés jellege miatt nem lehet rögzítetlenül gyógyítani. Az első hét így is borzalmas.
Ja, a sok mai marketing krém nem használ...

farfadet 2016.08.16. 19:39:55

@Márta Megyaszai: nagyon köszönöm a válaszát!
süti beállítások módosítása