Mozgásban tart! Mozgás életmódról és mozgásszervi betegségekről mindenkinek

Mozgasszervi blog

Mozgasszervi blog

Alagút szindrómák

2016. május 01. - Márta Megyaszai

 Testünket sok-sok idegrost hálózza be, melyek információkat szállítanak. Ezek felelősek az izmok működésének irányításáért, a belső szervek, mirigyek nem tudatos működéséért és az idegrostok viszik a híreket az agy felé: ezért érezzük a bőrön az érintést, a fájdalmat, stb.

Alagút szindróma esetén az ideg nyomódása miatt az információk szállítása elakad.

 

Minap egy 35 éves hölgy keresett fel erős könyökfájdalom és kisujj zsibbadás miatt, emellett kezét is gyengébbnek érezte. Alig egy éve kezdett edzeni, és a karizom erősítő gyakorlatok hatásának nagyon örült: egyre erősebbnek érezte izmait, és szebbnek látta karjait. A további beszélgetés és az orvosi vizsgálat alagút szindrómára terelte a gyanút, melyet egy ultrahang vizsgálat erősített meg: az erős izom minden egyes mozdulata összenyomja a könyökideget, és ez okozza a panaszokat. Ha tovább terheli edzéssel, tovább rosszabbodna a helyzet…

Lássuk ezt egy kicsit részletesebben.

Minden egyes idegnek van egy területe, amelynek a működéséért felel. Ezért ha egy ideg nyomódik, akkor az az egy terület szenved kárt. Ilyen esetben az ideghez tartozó izom nem tud rendesen megfeszülni (gyengébb, vagy akár átmenetileg lebénul), emellett a bőr érzékelése is romlik azon a bizonyos idegi területen (nem érzi az érintést, de a leggyakoribb: zsibbadás jelentkezik). Az esetek többségében enyhe és múló a probléma, de olykor műtétet igényel.

Néhány gyakori alagút szindróma:

-          Csukló alagút szindróma: a hüvelykujjat, a mutató-és középső ujjakat ellátó ideg nyomódási szindrómája. Legfontosabb tünete az említett ujjak zsibbadása, ami éjjel rosszabb. A kéz megrázásával csökken a zsibbadás. Nagyon sok eltérés okozhatja: közvetlen nyomódás, a hajlító izmok túlerőltetése (akár számítógépes munkával), egyes betegségek (pajzsmirigy betegségek, cukorbetegség, autoimmun betegségek, egyes fertőzések, stb…) és néhány egyébként normális állapot is (terhesség, menopausa…).

-          A felső lapockaideg nyomódása makacs vállfájdalmat okoz.

-          A piriformis izom túlfeszülése isiászhoz hasonló tünetekkel jár, de derékfájás nélkül. Ez a piriformis szindróma. Rossz testtartás is okozhatja.

-          A lábujjak között futó idegek összenyomódása gyakori magassarkú cipő viselésekor.  Nyilalló lábujjfájdalom a fő tünete. (Morton neuralgia)

Érdekességek:

Néhány alagút betegséget aszerint neveztek el, hogy kialakulásának mi a leggyakoribb vagy jellegzetes oka:

-          honeymoon” bénulás: a csukló alagút tüneteit okozza az ideg könyöktáji nyomódása, amikor az alvó partner feje okoz hosszas nyomódást az idegen.

-          szombat éji” bénulás: buli után asztalra tett karon ráhajtott fejjel elalvóknál jelentkezhet. A kéz feszítő izmainak gyengülésével jár.

-          keresztezett láb” szindróma: sokáig keresztbe tett lábbal ülve a láb oldalsó részén futó ideg nyomódik, a lábemelő izmok gyengülhetnek emiatt.

Sokféle alagút szindrómát okozhatnak bizonyos munkák: ez azért alakulhat ki, mert vagy valamilyen nyomódást okoz az idegen közvetlenül, vagy a sokszor használt izom nyomja össze a mellette futó idegrostot. (Kar és kéz alagút szindrómák előfordulnak például: cipekedés, légkalapácsot használók, szerelők, festők, pincérek esetén, de még hosszan lehetne sorolni.)

Nagyon gyakoriak az alagút szindrómák egyes sportoknál, egyre gyakoribbak kondizóknál: az erősödő és megvastagodó izom nyomja az ideget.

Mi a megoldás?

Ha az ok szüntethető, akkor könnyebb dolgunk van.    Emellett különböző fizikoterápiás kezelések adhatók, sokszor gyógytorna is segít, olykor injekcióra van szükség, ritkán pedig műtétre.

Jó egészséget kívánok! 

Dr. Megyaszai Márta

A bejegyzés trackback címe:

https://mozgasszervi.blog.hu/api/trackback/id/tr88677936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AtomCamel 2016.05.02. 11:25:03

:-)

Ez igen érdekes és hasznos volt!
Köszönöm!

:-)

Jöhet még több ilyen! :-)

Terézágyú 2016.05.02. 12:12:55

"Ha az ok szüntethető, akkor könnyebb dolgunk van. Emellett különböző fizikoterápiás kezelések adhatók, sokszor gyógytorna is segít, olykor injekcióra van szükség, ritkán pedig műtétre."

Ez mind a nagy tanulság??????
Nekem is orvosi blogot kéne írnom...

pszicho pete · http://elitklub.blog.hu/ 2016.05.02. 15:34:09

Most komolyan az a megoldás, hogy ne legyenek nagy izmaink? Ne mozogjunk és ne csináljunk semmi olyat, amitől erősebbek lehetünk? Meglehetősen felszínesen lett kezelve a probléma, ugyanis szó sem esik pl. a nyújtás fontosságáról, a megfelelő formában végrehajtott, inkább minőségben mint mennyiségben elvégzett gyakorlatok szükségességéről, a mobilitás-stabilitást javító "prehab" gyakorlatokról, és társaikról. Jómagam is komolyan edzek, az izmaim, izomrostjaim mégsem olyanok mint egy kiszáradt szalámirúd, és ez elkerülhető, ha nem csak az izom feszítéséről, de lazításáról is gondoskodunk az edzés után, illetve nem erősítünk rá már meglévő problémákra (ld. minőség vs. mennyiség). Innentől fogva pedig elengedhetetlen egy megfelelő edző felügyelete (sajnos a youtube-nak nincs szeme), amíg a kedves kezdők rá nem éreznek a gyakorlatok megfelelő végrehajtására, illetve reflex-szerűen beléjük nem ivódik, de hosszú távon akkor is szükség lesz 1-1 alkalommal egy megbízható edzői szemre aki kijavítja az esetleges elcsúszásokat (nekem is el kell járnom hébe-hóba kollégákhoz hogy kijavítsák ha valamit nem csinálok szépen).

MegyaszaiMarta 2016.05.02. 20:56:53

@Terézágyú: Köszönöm a megjegyzést! Nem akartam tanulságra hajtani, itt csupán annyi lehet az összegzés, hogy vannak ilyen betegségek, és nagyon érdekesek, fontosak. A terápia elképesztően sokféle lehet, betegségenként és egyénenként is más és más (vizsgálat után az orvos javaslata szerint). Sok százféle alagút szindróma van, ha kicsit részletezve akarom a terápiát leírni, az egy újabb bejegyzés lesz... Üdvözlettel: Dr. Megyaszai Márta

MegyaszaiMarta 2016.05.02. 20:58:03

@pszicho pete: Egyetértek azzal, hogy az odafigyeléssel, ésszel végzett sport a leghasznosabb egészségmegörző tevékenység. Igenis, lehetnek jó erős, nagy izmaink. Ebben a bejegyzésben rehabilitációról, terápiáról és megelőzésről nem akartam írni, csak arra hívom fel a figyelmet, hogy ilyen betegségek léteznek és fontosak. Nagyon köszönöm a fontos kiegészítést! Üdvözlettel: Dr. Megyaszai Márta
süti beállítások módosítása